DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Seminārs “Latvijas muižu parki - mantojums nākotnei”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Š.g.20.maijā Zaļenieku pilī attālināti dalībniekiem notiks “Latvijas Piļu un muižu asociācijas” organizēts seminārs “Latvijas muižu parki – mantojums nākotnei “.  Parku izveide ir sarežģīts, darbietilpīgs un ilgstošs process, kura rezultātā ne tikai tiek labiekārtota dzīves telpa, bet tas ir kultūras mantojums un sava laika tradīciju liecinieki. Tas veicinājis svešzemju augu nonākšanu Latvijā un veicinājis dārzniecību un kokaudzētavu izveidi un dārzu kultūras veidošanos.

COVID19 ierobežojumu apstākļos aktivitātes ārpus telpām ir īpaši aktuālas, tāpēc arī tēma veltīta teritorijām ap muižu ēkām, lai tās kļūtu pievilcīgākas, interesantākas un labiekārtotas.  Latvijas ģeogrāfiskie un klimatiskie apstākļi ir labvēlīgi augiem.

Seminārā pieaicinātie lektori Vineta Radziņa no SIA “Laba Vide” iepazīstinās ar tēmu  “Publiskā ārtelpa vēsturiskā teritorijā. Vēsturisko dārzu un parku kopīgās iezīmes. Svarīgākie aspekti atjaunojot, uzturot un kopjot vēsturisku teritoriju”.

Par parku un dārzu ūdens krātuvju dzīvības formām stāstīs hidrobioloģe Loreta Urtāne no biedrības  “Ūdens aina”. Tāpat tiks sniegti padomi, kā popularizējot ūdens dzīvniekus piesaistīt muižām apmeklētājus.  

Parku kultūra Latvijā ienākusi ar piļu un muižu attīstību. Oriģināli vēsturiskie parki ir veidojušies atbilstoši sava laika tradīcijām, tomēr tos ietekmējis gan laiks, gan arī dažādu laiku politiski - saimnieciskie lēmumi, tāpēc daudzi no tiem ir zuduši pilnībā vai daļēji. Vēsturisko ēku eksperts un Tāšu muižas saimnieks Juris Zviedrāns iepazīstinās semināra dalībniekus ar vēsturisko ainavu dārzu plānojumu un uzbūvi.

Muižu parki un dārzi ir spēcīgs tūrisma resurss, kas varētu tikt izmantots vairāk. Tūrisma produktu attīstība pēdējos gados notiek salīdzinoši strauji, tāpēc arī kultūrvēsturiskais mantojums ir tas resurss, kuru muižu īpašnieki, apsaimniekotāji nozares partneri var izmantot daudzveidīgāk un interesantāk. Par to savā prezentācijā “Parki un dārzi kā tūristu piesaiste” stāstīs tūrisma eksperts projekta “Muižnieka muižu metrika” autors Armands Muižnieks.

Semināra “Latvijas muižu parki – mantojums nākotnei” organizēšanu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Latvijas Piļu un muižu asociācija (LPMA) ir profesionālā biedrība. Tā dibināta 2000.gadā un pašreiz apvieno 105 biedrus. Asociācijas galvenie mērķi ir veicināt Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, piļu un muižu unikālo kultūras mantojuma vērtību un vides apzināšanu, izpēti, atjaunošanu, uzturēšanu, pielāgošanu izmantošanai, izmantošanu un attīstību; sekmēt tūrisma, kultūras un radošu industriju nozaru un ar tām saistītās infrastruktūras un pakalpojumu attīstību pilīs un muižās; paplašināt piļu un muižu pieejamību sabiedrībai; popularizēt kultūras mantojuma saglabāšanu, attīstīt sabiedrības kultūras mantojuma apziņu un veicināt sabiedrības līdzdalību kultūras mantojuma aizsardzībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI