DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID Nodokļu un muitas policija uzsāk kriminālprocesu pret pašvaldības deputātam piederošu būvniecības uzņēmumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2021. gada februārī uzsāka kriminālprocesu par būvniecības nozares uzņēmumā veiktu grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksu, izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā. Uzņēmuma amatpersona ir pilsētas domes deputāts, kura uzņēmums vairāku gadu garumā regulāri piedalījās un uzvarēja pašvaldību rīkotajos iepirkumos.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2021. gada maijā Rīgā, Ikšķilē un Jēkabpilī veica kopā astoņas kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu un personu juridiskajās adresēs, birojos, personu dzīves vietās un automobiļos.

Kratīšanu laikā tika atrasta un izņemta skaidra nauda, grāmatvedības dokumenti, algu izmaksu saraksti, mobilie telefoni, datori, datu nesēji, zibatmiņas, pierakstu klades, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, tika noskaidrots, ka uzņēmums laikā no 2019.gada janvāra līdz 2021.gada aprīlim grāmatvedības reģistros nav pilnā apmērā uzrādījis darba samaksu un neuzskaitīto un neaprēķināto darba algas daļu darba ņēmējiem ir izmaksājis skaidrā naudā ievērojamā apmērā. Uzņēmums ir arī izvairījies no nodokļu nomaksas  vairāk nekā 148 000 euro apmērā un legalizējis noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus vairāk nekā 153 000 euro apmērā. Uzņēmumā kopā tika nodarbināti vairāk nekā 70 darbinieki.

Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 217.1 pantā218.panta otrajā daļā un 195.panta  trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm. Viena persona ir atzīta par aizdomās turēto, personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, kā arī uzlikti aresti aizdomās turētās personas nekustamajiem īpašumiem un uzņēmuma kapitāldaļām.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI