DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Valdībai būs jānosaka Covid-19 ārstēšanas un intensīvās terapijas izmantošanas principi ārkārtas medicīniskās situācijas laikā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabinets šodien, 29. aprīlī, atbalstīja Veselības ministrijas izstrādātos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības  pārvaldības likumā, kas deleģē valdību noteikt Covid-19 ārstēšanas un intensīvās terapijas izmantošanas principus ārkārtas medicīniskās situācijas laikā.

Likuma grozījumu projekts paredz, ka intensīvās terapijas ierobežoto resursu izmantošanai un pacientu prioritizācijai jānotiek atbilstoši medicīniskiem kritērijiem ārkārtas medicīniskās situācijas apstākļos, ievērojot pierādījumos balstītus medicīnas principus.

Paredzēts, ka Ministru kabinetam būs jānosaka galvenie principi un kritēriji intensīvās terapijas ierobežoto resursu izmantošanai un pacientu prioritizācijai.

Kritēriju noteikšanā jāņem vērā vairāki principi: a) palīdzības nodrošināšana iespējami plašākam pacientu lokam; b) visu pacientu izvērtēšanai jānotiek pēc vienotiem kritērijiem, c) diskriminācijas aizliegums, d) pacientu gribas ievērošana, e) pieņemtā lēmuma regulāra pārskatīšana utml.

Likumprojekts paredz arī deleģējumu veselības ministram apstiprināt ārstniecības personu profesionālo organizāciju vai veselības aprūpes konsultatīvo institūciju izstrādātās rekomendācijas Covid-19 infekcijas ārstniecības procesa nodrošināšanai.

Rekomendācijas tiktu apstiprinātas pēc atzinuma saņemšanas no veselības nozares kompetentās institūcijas un tiktu publicētas Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā, informējot ārstniecības iestādes, kas veic Covid-19 infekcijas ārstniecības procesa nodrošināšanu.

Likumprojekts izstrādāts pēc Latvijas Ārstu biedrības ierosinājuma, ņemot vērā Latvijas Republikas tiesībsarga norādes un piesaistot Latvijas vadošos ekspertus reanimācijā un anestezioloģijā, medicīnas ētikā un tiesībās.

Likuma grozījumi vēl jāskata Saeimai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI