DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas domes lēmumu pieņemšanas procesā turpmāk būs iesaistītas sabiedriskās organizācijas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 22. aprīlī, notika Rīgas pašvaldības un nevalstisko organizāciju (NVO) sadarbības memoranda īstenošanas padomes pirmā sēde, kurā tika spriests par sadarbības iespējām, galvenajiem uzdevumiem, prioritātēm un aktuāli risināmajiem jautājumiem.

"Šāda padome ir ļoti vajadzīga Rīgai. Mūsu pilsēta ir ļoti liela – tieši nevalstiskās organizācijas ir tās, kas var palīdzēt pašvaldībai pārstāvēt sabiedriskās intereses. Tāpēc sabiedrisko organizāciju iesaiste ir atslēga tam, lai mēs kā dome būtu tuvāk iedzīvotājiem. Padomei jāpiedalās pilsētas attīstības stratēģiskajā plānošanā. Padomei būs iespēja piedalīties lielo, nozīmīgo lēmumu pieņemšanā – tai skaitā jāvērtē arī pilsētas budžets. Pašvaldības politiskās vadības un nevalstiskā sektora sadarbība pilsētai var dot ļoti daudz. Sadarbībai ar nevalstiskajām organizācijām vajag notikt nevis fragmentāri, bet tai vajag būt sistēmiskai pašvaldības normatīvajos aktos nostiprinātai, un tieši to nodrošinās šīs padomes aizvien aktīvāka piedalīšanās Rīgas domes darbā,” uzsvēra padomes priekšsēdētājs, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Par padomes priekšsēdētāja vietnieku no NVO puses tika ievēlēts Rīgas apkaimju alianses valdes loceklis Māris Jansons.

“Mums priekšā ir atbildīgs un grūts darbs – panākt labu pārvaldību, saskaņojot dažādas intereses. Šī padome ir ceļš, kā atrast Rīgai labākos risinājumus, skatoties uz visu plašāk un strādājot kopīga labuma, nevis individuālu interešu vārdā. Darbosimies demokrātiski, ar cieņu un ieklausoties viens otrā, palīdzot savai pilsētai un gūstot labumu visiem rīdziniekiem,” pēc ievēlēšanas uzsvēra M. Jansons.

Jau ziņots, ka, lai veicinātu iedzīvotāju līdzdalību lēmumu pieņemšanā un uzlabotu pašvaldības lēmumu kvalitāti, Rīgas domes priekšsēdētājs patlaban parakstījis sadarbības memorandu ar 207 NVO. Memoranda ietvaros pašvaldība apņemas nodrošināt iedzīvotāju un nevalstisko organizāciju pārstāvju savlaicīgu iesaisti dokumentu vai projektu izstrādē un izpildē. Rīgas dome šā gada sākumā arī apstiprināja padomes nolikumu.

Padomei ir vairāki uzdevumi -  sniegt priekšlikumus par sabiedrības līdzdalības uzlabošanu Rīgā, kā arī priekšlikumus par attīstības plānošanas dokumentiem, kuri attiecas uz visu nevalstisko organizāciju darbību. Padomes uzdevums ir arī apstiprināt memoranda īstenošanas prioritātes un divu gadu darba plānu, izvērtēt memoranda īstenošanas gaitu un izskatīt jautājumus par sadarbības turpmāku attīstību, kā arī organizēt pasākumus, lai iesaistītu pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus aktuālu jautājumu risināšanā.

Padomes nolikums nosaka, ka padomes sastāvā ir Rīgas domes priekšsēdētājs, septiņi Rīgas domes pastāvīgo komiteju priekšsēdētāji un deviņi memorandu parakstījušo NVO pārstāvji. Padomi vada domes priekšsēdētājs.

No NVO puses padomē ir pārstāvēta Latvijas Jaunatnes padomes valdes locekle Anna Norvele, Rīgas apkaimju alianses valdes loceklis Māris Jansons, Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa, Latvijas Karjeras attīstības atbalsta biedrības valdes locekle Inta Lemešonoka, biedrības “Veselībai un attīstībai” valdes priekšsēdētāja Anda Radziņa, biedrības “Pilsēta cilvēkiem” valdes priekšsēdētājs Mihails Simvulidi, Latvijas Producentu savienības valdes priekšsēdētājs Juris Millers, Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas valdes locekle Anna Ozola un Latvijas SOS ciematu asociācijas valdes locekle Ilze Paleja (šajā sēdē viņu pārstāvēja Agnese Igaune).

Padome vienojās, ka tās sēdes notiks reizi mēnesī, bet nepieciešamības gadījumā tikšanās varētu būt biežākas. Iecerēts, ka padome sekos domes komiteju dienaskārtībai un deleģēs pārstāvjus padomes viedokļa paušanai.

Ar padomē ievēlētajiem NVO pārstāvjiem un viņu redzējumu var iepazīties šeit: https://www.riga.lv/lv/rigas-domes-un-nevalstisko-organizaciju-sadarbibas-memoranda-istenosanas-padome

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI