DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Cilvēktiesību komisija trešajā lasījumā atbalsta izmaiņas apraides atļauju izsniegšanas kārtībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 21.aprīlī, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) tiesības, izsniedzot apraides atļauju, vērtēt elektroniskā plašsaziņas līdzekļa darbību iepriekšējās apraides atļaujas darbības laikā un atteikt apraides atļaujas izsniegšanu.

“Grozījumi esošajā regulējumā iecerēti, lai veicinātu elektronisko plašsaziņas līdzekļu konkurenci un stiprinātu apraides atļauju turētāju atbildību, izmantojot ierobežotu valsts resursu - radio frekvences,” iepriekš norādījis Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš. Viņš atzīmējis, ka likumprojekta izstrādē iesaistīti NEPLP, Kultūras ministrijas, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas un Latvijas Komerciālo radiostaciju asociāciju pārstāvji.

Iecerēts, ka ne vēlāk kā piecus mēnešus pirms apraides atļaujas termiņa beigām NEPLP varēs elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim izsniegt atļauju bez konkursa vai atteikt tās izsniegšanu. Attiecīgais lēmums būs pieņemams, izvērtējot elektroniskā plašsaziņas līdzekļa pēdējā darbības gada laikā no iesnieguma par apraides atļaujas izsniegšanu saņemšanas brīža konstatētus būtiskus nozari regulējošo normatīvo aktu pārkāpumus, kā arī valsts iestāžu sniegto informāciju par tā darbības radīto apdraudējumu valsts drošībai, sabiedriskajai kārtībai vai drošībai.

Paredzēts, ka apraides atļaujas, kuru termiņš beidzas 2021.gadā, tiks pagarinātas par diviem mēnešiem. Elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim iesniegumu NEPLP par jaunas apraides atļaujas izsniegšanu bez konkursa šogad būs jāiesniedz ne vēlāk kā divus mēnešus pirms apraides atļaujas termiņa beigām. Savukārt NEPLP jāpieņem lēmums par apraides atļaujas izsniegšanu vai atteikumu ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms apraides atļaujas termiņa beigām.

Tāpat likumprojekts paredz, ka gadījumā, ja elektroniskais plašsaziņas līdzeklis sešu mēnešu laikā no dienas, kad stājies spēkā lēmums par konkursa rezultātiem vai lēmums par aptveršanas zonas palielināšanu, neizņems apraides atļauju vai 12 mēnešu laikā neuzsāks darbību, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome šo lēmumu varēs atcelt.

Ar grozījumiem plānots arī saīsināt apraides atļauju izsniegšanas termiņu līdz astoņiem gadiem esošo desmit gadu vietā. Tāpat iecerēts noteikt, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi apraides atļaujas darbības termiņā varēs mainīt pamata audiovalodu uz valsts valodu.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. Likumprojekts trešajā – galīgajā – lasījumā vēl jāskata Saeimā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI