DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. martā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija atbalsta nevalstisko organizāciju platformu cilvēktiesību pārkāpumu Baltkrievijā dokumentēšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 24. martā darbu sāk Starptautiska nevalstisko organizāciju platforma cilvēktiesību pārkāpumu Baltkrievijā sistemātiskai dokumentēšanai un pierādījumu saglabāšanai.

Starptautiskā nevalstisko organizāciju platforma ir izveidota, pamatojoties uz EDSO neatkarīga eksperta ziņojumā par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā izteikto rekomendāciju.

Platformas darbību vadīs un koordinēs nevalstiskās organizācijas “Dignity” (Kopenhāgena), “Redress” (Londona), “Viasna” (Minska) un Starptautiskā spīdzināšanas izmeklēšanas komiteja (Minska).

Platformas mērķis ir kvalitatīvi apkopot un droši saglabāt informāciju un pierādījumus par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas notikuši Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām 2020. gada augustā. Šie pierādījumi nākotnē varētu tikt izmantoti kriminālizmeklēšanai un kriminālvajāšanai, lai sauktu pie atbildības vainīgos par izdarītajiem noziegumiem.

Iegūtos pierādījumus un apkopoto informāciju platforma plāno nodot izmeklēšanas mehānismam, kuru paredzēts izveidot ANO līmenī.

Platformas darbību atbalsta Amerikas Savienoto Valstu, Apvienotās Karalistes, Austrijas, Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Islandes, Kanādas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Somijas; Šveices un Vācijas valdības.

Latvijas nevalstiskās organizācijas kopš 2020. gada vēlēšanām sniedz atbalstu politiskās represijās cietušajām personām. Arī Latvijas nevalstisko organizāciju apkopotie pierādījumi par cilvēktiesību pārkāpumiem un spīdzināšanas gadījumiem tiks nodoti platformas rīcībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI