DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU ievieš izglītības inovācijas, lai vairotu bērnu un jauniešu interesi par zinātni un tehnoloģijām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai atraktīvā veidā veicinātu bērnu un jauniešu interesi par inženierzinātnēm, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Bērnu un jauniešu universitāte sadarbībā ar zinātniekiem, studentiem un absolventiem izstrādā jaunus interaktīvus mācību materiālus – zinātnes kastītes ar uzdevumiem un eksperimentiem. Kastītes tiks prezentētas tiešsaistē 25. martā plkst. 16.30.

Prezentācija notiks Zoom platformā – ej.uz/ZinatnesKastites

Īpaši izveidotās kastītēs bērniem un skolēniem ir nodrošināts viss nepieciešamais, lai sev ērtā laikā un vietā veiktu uzdevumus, tā iegūstot jaunas zināšanas fizikā, ķīmijā, elektrotehnikā un izzinot dizainu un mehānismus. Lai eksperimenti un uzdevumi izdotos, kastītē iekļauta arī instrukcija – gan drukātā veidā ar skaidrojumiem un attēliem, gan video formātā. Izprast veikto un nostiprināt zināšanas bērniem un jauniešiem palīdzēs zinātnisks skaidrojums.

Uzdevumi izstrādāti divām vecuma grupām – sešus līdz deviņus un deviņus līdz 14 gadus veciem bērniem un jauniešiem. Jaunākiem bērniem pirmās kastītes piedāvā iespēju pašam uzbūvēt lidmodeli «VEF Irbitis I-15a», kas bez motora spēj nolidot pat 20 metrus, un arbaletu, kā arī izzināt elektriskās ķēdes darbību. Savukārt jauniešiem eksperimentos būs iespēja atklāt krāsu spēku ķīmijā un izzināt meteoroloģijas pamatus.

Uzdevumu izveidē aktīvi darbojas RTU mācībspēki, studenti un absolventi, savukārt kastītes tiek izgatavotas sadarbībā ar RTU Cēsu studiju un zinātnes centru, izmantojot otrreiz pārstrādājamus materiālus un mūsdienīgas tehnoloģijas – lāzergriešanu un lāzergravēšanu.

RTU Bērnu un jauniešu universitātes (BJU) ir licencēts izglītojošu nodarbību cikls, kura mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu interesi par zinātni un tehnoloģijām, kā arī atklāt viņiem nākotnes studiju un karjeras iespējas inženierzinātņu jomās. Nodarbības notiek Rīgā, Ogrē, Ādažos un Babītē.

Zinātnes kastītes dos iespēju aizraujošā veidā iepazīties ar inženierzinātnēm vēl lielākam skaitam bērnu. Vairāk informācijas video – ej.uz/ZinatnesKastitesVideo

«Projekts attīstās, sekojot līdzi tam, kā mainās pasaule, tostarp cilvēku izpratne par zināšanu apguvi attālināti. Ar šī projekta palīdzību mēs sniedzam iespēju bērniem autonomi, mājas apstākļos apgūt noderīgas zināšanas, vienlaikus rosinot viņos interesi par inženierzinātnēm. Savukārt RTU tas vēl vairāk ļauj darboties kā inženierzinātņu studiju un pētniecības flagmanim, sniedzot gan praktisku, gan intelektuālu ieguldījumu kvalitatīvu, mūsdienīgu un interaktīvu mācīšanās līdzekļu izstrādē,» norāda projekta vadītāja Ieva Ose.

Zinātnes kastītes varēs iegādāties RTU BJU mājaslapā www.rtu.lv/lv/bju.

Apzinoties tautsaimniecības izaicinājumus, arvien straujāk attīstoties tehnoloģijām, RTU jau gadiem mērķtiecīgi īsteno dažādas aktivitātes, lai stiprinātu jauniešu zināšanas un interesi STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) jomās. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI