DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Vitenbergs: Latvijai ir potenciāls uzsākt vakcīnu ražošanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs šodien attālinātās tikšanās laikā ar Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisāru Tjerī Bretonu  pārrunāja vakcīnu ražošanas iespējas Latvijā. Tikšanās laikā Vitenbergs norādīja, ka atbalsta Eiropas Savienības (ES) mērķi apvienot spēkus Covid -19 vakcīnu ražošanā, un apliecināja Latvijas gatavību iesaistīties šajā procesā.

“Latvija ir gatava uzsākt Covid-19 vakcīnu ražošanu. Mums ir gadu desmitiem attīstītas farmācijas tradīcijas, augsta kompetence un atbilstoša infrastruktūra. Iesaistot Latvijas biomedicīnas nozari, Latvijas zinātnieku potenciālu un mūsu farmācijas nozares milžu kompetenci, esam gatavi nākotnē uzsākt ne tikai Covid 19, bet arī citu vakcīnu ražošanu,” uzsvēra Jānis Vitenbergs

Apņemšanos iesaistīties vakcīnu ražošanā jau ir pauduši lielākie Latvijas medikamentu ražotāji - JSC “Grindeks”, JSC “Olainfarm” un “Pharmidea”, kas  ir gatavi attīstīt Covid-19 vakcīnu ražošanu, pamatojoties uz biotehnoloģijām un gēnu terapijas tehnoloģijām attiecībā uz visu vakcīnu veidiem. Potenciāli ir paredzama arī citu ieinteresēto pušu iesaistīšanās.

Pēc pašreizējiem aprēķiniem, Latvija vakcīnu ražošanu varētu uzsākt 6-18 mēnešu laikā, ražojot līdz 50 miljoniem vakcīnu devu gadā.

“Latvijas iesaiste Covid-19 vakcīnu ražošanā, neapšaubāmi, būtu  milzīgs ieguvums pirmkārt jau Latvijas  sabiedrības veselībai. Potenciāli ar saražotajām vakcīnām mēs varētu nodrošināt  arī visu Baltijas un Skandināvijas reģionu, kas dotu lielu pienesumu arī mūsu ekonomikai. Taču jāņem vērā, ka šāda veida ražošanas sākšana prasa specifiskas zināšanas un infrastruktūru, kā arī pats galvenais – būtiskus finanšu līdzekļus. Taču vienlaikus tā ir iespēja paaugstināt biomedicīnas nozares kapacitāti Latvijā, un tuvākajā laikā attīstīt jaunu virzienu Latvijas farmācijas uzņēmumos”, pēc tikšanās norādīja Vitenbergs.

Šī gada februāra beigās visas ES dalībvalstis saņēma EK komisāra Bretona vēstuli ar lūgumu sniegt informāciju par iespējām ražot Covid-19  vakcīnas. Latvija, kopā ar pārējām Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, tiek uzlūkota kā Ziemeļeiropas reģions. Bez Latvijas iniciatīvu iesaistīties vakcīnu ražošanā izrādījusi arī Somija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI