DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Pievienojoties ES deklarācijām, Latvijā tiks veicināta digitālo inovāciju attīstība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabinets apstiprinājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotos informatīvos ziņojumus par Latvijas pievienošanos kopīgajai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kvantu komunikācijas infrastruktūras sadarbības deklarācijai un deklarācijai par Eiropas iniciatīvu attiecībā uz procesoriem un pusvadītāju tehnoloģijām. Deklarāciju īstenošana paredz veicināt ES stratēģisko autonomiju, paaugstinot kvantu tehnoloģiju attīstību un pielietošanu, kā arī stiprinās procesoru un pusvadītāju projektēšanas un ražošanas spējas. 

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): "Parakstot deklarācijas tiks nodrošināta Latvijas iekļaušanās Eiropas stratēģiski svarīgo digitālo tehnoloģiju inovāciju procesā, tādējādi paplašinot Latvijas augsto tehnoloģiju pētniecības spēju plašāku izmantošanu, elektronikas nozares attīstību sniedzot atbalstu ES digitālās suverenitātes mērķu sasniegšanai. Deklarāciju parakstīšana ir uzskatāma par vienu no būtiskiem elementiem ilgtspējīgā tautsaimniecības digitālajā transformācijā." 

Kvantu komunikācijas infrastruktūras sadarbības deklarācijas mērķis ir ES ietvaros sekmēt drošas kvantu sakaru infrastruktūras pieejamību, kas paaugstinātu ES zinātniskās un tehnoloģiskās iespējas, kvantu tehnoloģiju un rūpniecības konkurētspēju. Tāpat tiks pētīts, kā panākt tās drošību no kiberdrošības viedokļa, ņemot vērā tuvākajā desmitgadē pieaugošo kiberapdraudējumu risku, un veicinātu ES stratēģisko autonomiju. 

Lai prasmīgi izmantotu pieaugošo industrijas un aizsardzības sektora interesi par kvantu skaitļošanas un drošas komunikācijas pielietojumiem nākotnē, parakstot deklarāciju, Latvija apliecina savas spējas un interesi aktīvi iesaistīties kvantu vienotās infrastruktūras attīstības procesos Eiropā. Deklarācija paredz publisko un privāto saziņas līdzekļu savienošanu visā ES, tostarp tās attālākajos reģionos, lai izveidotu drošu, kvantu tehnoloģijās balstītu sakaru vairogu, kas aizsargā valsts un pārrobežu kritisko infrastruktūru, sensitīvo saziņu, finanšu darījumus, kā arī nodrošinātu sensitīvu datu ilgtermiņa uzglabāšanu tādās jomās kā veselības aprūpe un valsts drošība. 

Deklarācijā ietvertie principi un uzdevumi atbilst Digitālās transformācijas pamatnostādņu 2021.-2027. gadam projektā iekļautajiem rīcības virzieniem, turklāt Latvijā strādā starptautiski augsti novērtēti kvantu skaitļošanas jomas pētnieki. 

Procesoru un pusvadītāju tehnoloģiju deklarācijas mērķis ir ES ietvaros stiprināt procesoru un pusvadītāju projektēšanas un ražošanas spējas, attīstot un paplašinot iespējas arī ES ietvaros attīstīt nākamās paaudzes procesoru un pusvadītāju tehnoloģijas. Tādējādi tiks globāli stiprināta ES digitālā suverenitāte un konkurētspēja, kā arī radīti tehnoloģiskie priekšnosacījumi sabiedrībai būtisko izaicinājumu risināšanai, kas saistīti ar vides, sociālajiem, u.c. jautājumiem.. 

Pievienošanās deklarācijai varētu sniegt atbalstu drošai un uzticamai elektronikas projektēšanai un ražošanai Latvijā, tādējādi veicinot šīs industrijas pētniecību un attīstību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI