DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu izlūkošanas dienests mudina atpazīt finanšu noziegumu riska situācijas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 4. februārī, Finanšu izlūkošanas dienests sāk izglītojoši informatīvas Naudas dienas “Zini naudas li(ī)kumus!”, lai pievērstu sabiedrības uzmanību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas riskiem un skaidrotu finanšu izlūkošanas darbības, to nepieciešamību un ietekmi valsts tautsaimniecības attīstībai.

“Ir pagājis gandrīz gads kopš brīža, kad spējām starptautiski parādīt, ka Latvijā ir izveidota stabila un droša finanšu noziegumu novēršanas sistēma, kas neļauj terorisma un proliferācijas finansētājiem to izmantot ļaunprātīgos nolūkos. Taču darbs ar to nebūt nav beidzies. Mūsu turpmākie soļi saistās ar to, lai attīstītu sabiedrības rīcībspēju risku pārvaldīšanā. Finanšu noziegumi nav tikai kādas izolētas cilvēku grupas darbība. Finanšu noziegumiem ir būtiska ietekme uz visiem – tie kavē valsts tautsaimniecības attīstību, rada zaudējumus, kā rezultātā cieš visa sabiedrība. Sadarbība, izpratne, savstarpēja komunikācija un informētība – šie ir būtiski priekšnoteikumi, lai ikviens spētu atpazīt riskus un tos attiecīgi novērst. Mēs vēlamies informēt uzņēmējus, iedrošināt viņus mācīties vadīt riskus, izprast tos; uzrunāt jauniešus un jauno tehnoloģiju entuziastus un parādīt finanšu noziegumu dažādās sejas,” saka Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa.

Naudas dienās “Zini naudas li(ī)kumus!” plānots uzrunāt atsevišķas sabiedrības grupas, stāstot gan par finanšu un ekonomisko noziegumu riskiem, gan par iespējām atpazīt riska situācijas un skaidrot piemērotāko rīcību, lai neiesaistītos riskantos darījumos, kā arī kliedētu atsevišķus sabiedrībā esošus mītus par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu.
Piecos raidierakstos Finanšu izlūkošanas dienesta eksperti un viedokļu līderi - “SAF tehnika” valdes priekšsēdētājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes loceklis Normunds Bergs, recepšu un ēdiengatavošanas blogeris, labdarības organizācijas vadītājs Rojs Puķe jeb Pipars, finanšu blogeris un uzņēmējs Kristaps Mors un Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas priekšniece Inese Gise-Sproģe - skaidros Finanšu izlūkošanas dienesta lomu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas sistēmā, stāstīs par riskiem virtuālo valūtu un jauno finanšu tehnoloģiju pasaulē un kā jauniešiem nekļūt par “naudas mūļiem”, un runās par to, vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana ir šķērslis investīciju ieplūšanai Latvijā un kādas šodien ir finanšu noziegumu aktuālās shēmas, ar kurām saskaras izmeklētāji.

“Zini naudas li(ī)kumus!” noslēgsies marta beigās ar interaktīvu tiešsaistes spēli, kurā dažādu jomu pārstāvji centīsies rast atbildes uz jautājumiem par uzzināto. Spēlē plānots iesaistīt arī skatītājus, aicinot tos uzdot savu jautājumu spēles dalībniekiem.

Naudas dienu “Zini naudas li(ī)kumus!” aktivitātēm aicinām sekot līdz Finanšu izlūkošanas dienesta tīmekļa vietnē www.fid.gov.lv un sociālajos medijos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI