DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
1
1

Sociālajiem darbiniekiem par Covid-19 skarto klientu aprūpi tiek izmaksātas piemaksas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima pērnā gada nogalē atbalstīja Labklājības ministrijas iesniegtos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas dod tiesības pašvaldībām un valstij piemaksāt līdz 50% no mēnešalgas Covid-19 skarto un to kontaktpersonu klientu aprūpē iesaistītajiem darbiniekiem. Ne tikai tiem, kuri strādā pašvaldību un valsts dibinātajās institūcijās, bet arī līgumiestādēs, ar kurām pašvaldībām vai valstij noslēgti līgumi par pakalpojumu sniegšanu.

Uz šo brīdi šādās kompensācijās par darbu decembrī 1024 cilvēkiem no 29 institūcijām izmaksāti 231tūkstotis eiro. Dati par janvāri būs zināmi februāri.

Lai sociālo iestāžu darbinieki, kuri sniedz pakalpojumus ar Covid-19 inficētiem klientiem, varētu saņemt šādu piemaksu, ir nepieciešamas iestādes vadītāja rīkojums. Tas jāiesniedz pašvaldībā, kura pārskatu par šādām izmaksām iesniedz Labklājības ministrijai. Savukārt ministrija kompensē pusi no pašvaldības izdevumiem, kas radušies par piemaksu, kas noteikta par Covid-19 inficētu un šo personu kontaktpersonu aprūpi. 

Skaidrojoša informācija par to, kāda informācija, kad un kur ir jāiesniedz, par finansējuma uzskaites, atskaites un kontroles principiem, kā arī citiem organizatoriskiem jautājumiem ir nosūtīta visām pašvaldībām, kā arī atrodama  ministrijas tīmekļa lapā - https://www.lm.gov.lv/lv/vadlinijas-covid-19-infekcijas-izplatibas-parvaldibas-likuma-noteikto-piemaksu-par-ar-covid-19-inficetu-personu-un-so-personu-kontaktpersonu-aprupi-noteiksanai

Aprūpē iesaistītā personāla motivācija ir ļoti svarīga, jo aptuveni 70% sociālās aprūpes centru (SAC) klientu ir būtiski vai pilnībā atkarīgi no aprūpētāju palīdzības, aptuveni 40% no SAC klientiem ir personas ar demenci, kurām  nepieciešama pastiprināta uzraudzība. Tāpēc šo sociālo pakalpojumu sniedzēju darbinieki – aprūpētāji, sociālie aprūpētāji, medmāsas un sociālie darbinieki ikdienā ir iesaistīti Covid-19 inficēšanās seku likvidēšanā. Bez tam bieži viņiem nākas strādāt ar Covid–19 pozitīviem klientiem vai kontaktpersonām un tāpēc ir pakļauti paaugstinātam riskam inficēties.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI