DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. decembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

No Būtiņģes termināļa Baltijas jūrā noplūdusi jēlnafta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Valsts vides dienesta (VVD) rīcībā esošo informāciju pirmdien, 2020. gada 28. decembrī, Lietuvā no uzņēmuma "Orlen Lietuva" piederošā Būtiņģes termināļa Baltijas jūrā noplūdusi no 1 līdz 2 tonnām jēlnaftas, atvienojoties termināļa cauruļvadam, pa kuru iepriekš tikusi sūknēta nafta. Noplūdušās naftas plankums jūrā ir aptuveni 3,7 km garš un 100 m plats, kas vēja un straumju ietekmē no Lietuvas ir nokļuvis Latvijā un virzās paralēli piekrastei 7 km attālumā no krasta.

 

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta (Krasta apsardzes dienests) veiktā naftas plankuma dreifa modelēšanas prognoze liecina, ka, ņemot vērā laika apstākļus, vēja un straumju virzienu, tuvākajās 5 diennaktīs naftas piesārņojums virzīsies gar Latvijas piekrasti apmēram līdz Ziemupei un tiks ienests tālāk jūrā. Šobrīd ir grūti noteikt vai un kāds daudzums no noplūdušās naftas nokļūs Latvijas piekrastē. Pašreizējos un tuvākajās dienās paredzamajos laika apstākļos ar viļņu augstumu jūrā ~ 2 m nav iespējama piesārņojuma savākšana vai norobežošana ar bonām.

VVD sadarbībā ar Krasta apsardzes dienestu strādā, lai noteiktu Latvijas teritorijā nonākušā naftas piesārņojuma apjomu. Pēc faktu noskaidrošanas VVD gatavos prasību piesārņotājam par videi nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu.

Papildu informācija

Šis ir trešais gadījums, kopš Būtiņģes naftas termināla darbības sākuma 1999.gada rudenī, kad noplūdusī nafta ir nonākusi Latvijas teritorijā.

Būtiņģes naftas termināla peldošā platforma atrodas 1,3 km no Lietuvas-Latvijas robežas un 7,3 kilometrus no krasta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI