DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

Iznākusi grāmata “Indes ap mums: toksikoloģijas un ekotoksikoloģijas pamati”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Klajā nākusi Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā apgādā sagatavotā LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes mācībspēku Dr. biol. Lauras Kļaviņas un profesora Dr. habil. chem. Māra Kļaviņa grāmata “Indes ap mums: toksikoloģijas un ekotoksikoloģijas pamati”.  

Mūsdienās zināšanas par toksiskajām vielām un ar tām saistīto kaitīgo faktoru iedarbību uz dzīvajiem organismiem un vidi ir viens no ilgtspējīgas attīstības būtiskiem elementiem, jo ķīmijas, biomedicīnas, farmakoloģijas un citu nozaru attīstības dēļ ir dramatiski pieaudzis to vielu daudzums, kas tiek ražotas rūpnieciskā apmērā un ar kurām cilvēks saskaras savā ikdienā. Cilvēka veidotie ķīmiskie savienojumi tiek izmantoti ļoti plaši, bet vienlaikus arvien vairāk tie nokļūst arī vidē un var ne tikai ietekmēt cilvēka veselību, bet arī globāli procesus uz Zemes un visus dzīvos organismus.  

Toksikoloģija ir starpdisciplināra zinātnes nozare, kas ar bioloģijas, ķīmi­jas, farmakoloģijas, medicīnas un matemātikas pētījumu metodēm analizē ķī­misko vielu dabu un šo vielu un fizikālo faktoru nelabvēlīgo ietekmi uz dzīva­jiem organismiem. Savukārt ekotoksikoloģijas pētījumu objekts ir gan dabiskas, gan antropogēnas iz­celsmes vielas, kas nonāk vidē (atmosfērā, hidrosfērā, litosfērā, biosfērā), tiek pētīta to aprite vidē un iedarbība ne tikai uz individuālu dzīvo organismu, bet galvenokārt uz to kopienām (cenozēm, ekosistēmām) un beidzot – uz biosfēru.  

Grāmatas “Indes ap mums: toksikoloģijas un ekotoksikoloģijas pamati” mērķis ir iepazīstināt lasītāju ar toksikoloģijas un ekotoksikoloģijas pamatiem – toksisko vielu un kaitīgo faktoru iedarbības pamatprincipiem un veidiem. Aplūkoti galvenie toksikoloģijas jautājumi: vielu toksiskuma noteikšanas principi, toksisko vielu metabolisma īpatnības cilvēku, dzīvnieku un augu organismos, toksisko vielu bioakumulācija. Aplūkotas dabiskas un antropogēnas izcelsmes nozīmīgākās piesārņojošās vielas, to īpašības un risinājumi šo vielu iedarbības un piesārņojuma mazināšanai, kā arī ķīmisko vielu likumdošanas un vielu iedarbības riska analīzes pamatprincipi.  

Grāmata paredzēta universitāšu ķīmijas, bioloģijas, medicīnas un vides zinātnes studentiem, vides aizsardzības jomā strādājošajiem un arī interesentiem. 

Grāmatu “Indes ap mums: toksikoloģijas un ekotoksikoloģijas pamati” un arī citus LU Akadēmiskā apgāda izdevumus visizdevīgāk iegādāties izdevniecības telpās Aspazijas bulvārī 5-132, iepriekš sazinoties ar Intu Sakalovsku (mob. 29333919, inta.sakalovska@lu.lv; apgads@lu.lv). 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI