DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

VID aptur noziedzīga grupējuma darbību, kas nodarījis zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 760 000 eiro apmērā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada novembrī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas darbinieki apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kurš nodarbojās ar PVN izkrāpšanu, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 760 000 eiro apmērā. Kratīšanu laikā atrasta un izņemta ne tikai skaidra nauda, datori un grāmatvedības dokumenti, bet arī munīcija, granātas un vairāk nekā 80 mobilie tālruņi.

Atbilstoši VID speciālistu secinājumiem noziedzīgais grupējums īstenoja nodokļu izkrāpšanas shēmu laika posmā no 2018.gada janvāra līdz 2020.gada augustam, un tā tika realizēta dažādās jomās. Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 760 000 eiro apmērā. Shēmas “klienti” (uzņēmumi) savos grāmatvedības dokumentos uzrādīja un PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā, Salaspilī un Babītes novadā, tajā skaitā, 19 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automobiļos. Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi, t.sk. – skaidra nauda 19 200 eiro, vairāk nekā 80 mobilie tālruņi, datori, grāmatvedības dokumenti, vairāk nekā 100 zīmogi, munīcija, granātas un 27 cigarešu bloki bez akcīzes markām. Galvenajā birojā pie sienām shematiski bija attēlotas noziedzīgā grupējuma plānotās un īstenotās darījuma shēmas.

Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem sešas personas ir atzītas par aizdomās turētām, no kurām trijām ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, savukārt vienai personai piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām VID Nodokļu un muitas policijā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218. panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI