DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas
1
1

Z. Kalniņa-Lukaševica: “Sievietes, miers un drošība” tematika nekad nav bijusi tik aktuāla

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 1. oktobrī parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica informēja Latvijā rezidējošos ārvalstu vēstniekus par Ārlietu ministrijas vadībā izstrādāto Latvijas Nacionālo rīcības plānu par sievietēm, mieru un drošību. Sanāksmē piedalījās Kanādas vēstnieks Latvijā Kevins Rekss (Kevin Rex), Aizsardzības ministrijas pārstāve Guna Gavrilko un Centrs MARTA vadītāja Iluta Lāce, kā arī Ārlietu ministrijas Starptautisko organizāciju un cilvēktiesību departamenta direktore Ilze Rūse.

Parlamentārā sekretāre iepazīstināja vēstniekus ar plāna galvenajiem uzdevumiem: Latvijas sabiedrības izpratnes un zināšanu veicināšanu par tematiku “Sievietes, miers un drošība”, apmācībām aizsardzības un iekšlietu sektorā, tostarp dzimumu līdztiesības konsultanta pozīcijas izveidi, Latvijas pieredzes un zināšanu nodošanu. Uzdevumi tiks īstenoti ciešā sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām, pilsonisko sabiedrību un ārvalstu partneriem.

Z. Kalniņa-Lukaševica apliecināja Latvijas apņemšanos attīstības sadarbības formātā atbalstīt Vidusāzijas un Austrumu partnerības valstu centienus panākt dzimumu līdztiesību. 

Kanādas vēstnieks uzsvēra “Sievietes, miers un drošība” tematikas nozīmību Kanādas politiskajā dienaskārtībā, kā arī atzinīgi novērtēja Kanādas un Latvijas sadarbību Nacionālā rīcības plāna izstrādē un īstenošanā.

Ārlietu ministrijas Starptautisko organizāciju un cilvēktiesību departamenta direktore Ilze Rūse norādīja, ka Latvija var lepoties ar izciliem rādītājiem sieviešu pārstāvības jomā arī ārlietās – 40% no Latvijas vēstniekiem un 53% no Latvijas diplomātiem ir sievietes. Tāpat I. Rūse atzīmēja, ka Latvijā ir vislielākais sieviešu īpatsvars (56%) vadītāju amatos Eiropas Savienībā.

Informācijai

2000. gadā ANO Drošības padome apstiprināja rezolūciju 1325 par sievietēm, mieru un drošību. Šī rezolūcija un vēl 9 rezolūcijas par tematiku “Sievietes, miers un drošība” iezīmēja sākumu jaunam procesam starptautiskā miera un drošības veicināšanā, pievēršot īpašu uzmanību ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanā, kā arī uzsverot sieviešu pārstāvību un iesaisti militāro konfliktu risināšanā, un miera uzturēšanas procesos.

Latvijas Nacionālais rīcības plāns paredzēts Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes rezolūcijas 1325 "Par sievietēm, mieru un drošību" mērķu īstenošanai Latvijā turpmāko 5 gadu laikā. Tā izstrādei Ārlietu ministrijas vadībā tika veidota darba grupa, kurā piedalījās Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas un Veselības ministrijas pārstāvji.

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI