DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. augustā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Kalsnavas pagastā sākti jaunās kokaudzētavas "Mežvidi" būvniecības darbi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Realizējot AS “Latvijas valsts meži” (LVM) investīciju projektu meža stādu ražošanas jaudu palielināšanai, ir uzsākti jaunās kokaudzētavas “Mežvidi ”būvdarbi Jaunkalsnavā. Sākotnēji kokaudzētavā plānots izaudzēt 12,5 miljonus ietvarstādu gadā, nākotnē kāpinot tās jaudu līdz 15 miljoniem kvalitatīvu stādu gadā. Pirmā stādu sēšana plānota nākamā gada martā.

Stādu realizācija paredzēta visplašākajam klientu lokam: gan LVM vajadzībām, lai atjaunotu valsts mežus, gan privāto mežu apsaimniekotājiem Latvijā un ārvalstīs.

Kokaudzētavā plānots audzēt priežu un egļu ietvarstādus, kas ir pieprasīti mežsaimniecībā – tos ir ērti stādīt ar rokām, izmantojot speciālus stādāmos stobrus, turklāt tie ir piemēroti arī mehanizētai stādīšanai, kas nākotnē ieņems aizvien nozīmīgāku vietu meža atjaunošanā.

“Nepieciešamība pēc jaunas kokaudzētavas ir jau gadiem, jo pieprasījums pēc kvalitatīviem meža kociņu stādiem būtiski pieaudzis gan Latvijā, gan eksporta tirgū. Agrāk, atjaunojot valsts mežus, izmantoja tikai 23,5 miljonus ietvarstādu, bet pagājušajā gadā jau vajadzēja 27 miljonus. Šogad šāds daudzums tika izmantots tikai pavasarī vien! Tas tāpēc, ka valsts mežos pieaug ar stādīšanu atjaunotās meža platības, jo pieejami labi materiāli,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns.

Pašlaik LVM kokaudzētavu jauda ir ap 55 miljoniem stādu gadā, līdz ar "Mežvidi" kokaudzētavas izveidošanu tā pieaugs līdz vismaz 68 miljoniem stādu gadā.

Konkursa rezultātā, izvēloties būvdarbu veicējus ar atbilstošu pieredzi un kvalifikāciju, piecas 12 x 100 m plastplēves seguma siltumnīcas būvēs SIA “Termolat”, bet desmit stādu pieaudzēšanas poligonus un kokaudzētavas iekšējos ceļus veidos SIA “Ošukalns Celtniecība”. Būvdarbus plānots pabeigt līdz 2021. gada jūnija beigām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI