DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Jelgavas Kultūras namā apskatāma tautas lietišķās mākslas izstāde "Pinumi un puzuri"

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šovasar līdz 27. septembrim katru dienu Jelgavas Kultūras namā apskatāma tautas lietišķās mākslas izstāde "Pinumi un puzuri". Izstādi organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, pulcējot vairāk nekā 100 meistarus no Latvijas un Lietuvas. Apskatāmi dažādi pinumi: grozi, tīnes, vāceles un vairāk nekā 60 dažāda lieluma un dizaina puzuri.

Puzuri ir tradicionāli latviešu telpu rotājumi, kurus gatavo no dabas materiāliem - niedrēm vai salmiem, labības stiebriem, smilgām un izrotā ar papīru, spalvām, krāsainiem dzīpariem, olu čaumalām, ēveļskaidām vai citiem dabas materiāliem. Visās Baltijas valstīs agrāk puzuri bieži izmantoti telpu rotāšanai, īpaši svētkos. Meistari no Lietuvas pauduši izbrīnu, cik līdzīgas ir abu valstu puzuru veidošanas tradīcijas, vienlaikus katram reģionam ir savas specifiskas iezīmes. Piemēram, tipisks lietuviešu puzura elements ir no salmiem veidoti putniņi. Putniņu un citu puzuru elementu izgatavošanas paņēmienus interesenti varēja izzināt trīs dienu garā seminārā, kas risinājās šīs nedēļas nogalē.

“Mūsdienās puzuru izmantošana interjerā dizainā uztur senās rotāšanas tradīcijas. Gan puzuru, gan pinumu darināšanas prasmes ir daudzpusīgas, pieprasa ne tikai estētisko izjūtu un funkcionalitātes izvērtējumu, bet arī, piemēram, ģeometrijas un bioloģijas likumsakarību izpratni. Pati darināšana var kalpot prāta asināšanai, savukārt darba rezultāts var iekļauties mūsdienu dzīvē gan kā praktisks, gan dekoratīvs objekts. Pītiem priekšmetiem iespējams rast inovatīvu pielietojumu, piemēram, radot mūsdienīgus dekoratīvus elementus vai dažādas spēles,” stāsta LNKC Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Izstāde ir ieskaņas pasākums 2022. gadā Jelgavā plānotajam Starptautiskajam puzuru un salmu mākslas festivālam. Šādu aktivitāšu mērķis ir saglabāt, popularizēt un attīstīt nemateriālo kultūras mantojumu – puzuru darināšanas prasmi. Pasākums notiek ar "Zemgales kultūras programmas 2020" atbalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI