DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas pļavas putnu koncerts – tagad arī Spotify

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Dabas fonds un tā dabisko pļavu atjaunošanas projekts GrassLIFE līdz pat septembrim kampaņā “Daba neko nav atcēlusi” aicina ikvienu iepazīt Latvijas dabu, iedziļinoties dabiskās pļavas norisēs kā īpašos pasākumos. Viens no pasākumiem – koncerts “Pļavas putni” tagad visiem pieejams arī lielākajā mūzikas straumēšanas servisā Spotify, kā arī Apple Music, Amazon, Google Play un citos straumēšanas servisos.

Dabiskajās pļavās, kurās sastopama viena trešā daļa no visas Latvijas augu valsts, mīt arī krietni vairāk putnu sugu nekā citās pļavās. Daudzas no šīm sugām ir aizsargājamas, arī Eiropā par lielu retumu kļuvusī grieze, kas ligzdošanai labprāt izvēlas tieši dabiskās pļavas. No dabisko pļavu pastāvēšanas ir atkarīgas vairākas pļavas putnu sugas, taču dabiskās pļavas izzūd straujāk nekā jebkurš cits biotops Latvijā, un nu tās aizņem vien 0,7% no Latvijas teritorijas – pirms 100 gadiem tie bija 30%. Līdz ar to arī apdraudēti ir arī pļavu iemītnieki, tai skaitā – putni.

Albumā “Grupas “Pļavas putni” koncerts” dzirdamas Latvijas dabiskajās pļavās ierakstītas 10 putnu dziesmas. Te var dzirdēt mērkaziņas ritmizēšanu, lakstīgalas vīterošanu, ne ar ko citu nesajaucamo ķikuta dziesmu, kas birst kā stikla pērlītes, griezes meditatīvo griešanu. Tāpat var novērtēt, vai tiešām mazais svilpis svilpo “nice to meet you”, un kura dziesma šķiet tīkamāka – purva vai krūmu ķauķa, un kas tuvāks – lukstu čakstītes vai dzeltenās cielavas svilpošanas priekšnesums. Pļavas putnu koncerts ļaus gan baudīt dabas skaņu daudzveidību, gan iemācīties pazīt putnu balsis un iepazīt putnus.

Ierakstu autors ir ornitologs, pieredzējis putnu dziesmu ierakstītājs Edmunds Račinskis.

Latvijas Dabas fonds aicina – arī tad, kad nav iespēju doties dabā, ir iespējams ar to satikties mūsu ierastajos komunikācijas kanālos. Klausies grupas “Pļavas putni” koncertu kā fonu darbā, skrējiena laikā vai, baudot vakariņas ģimenes lokā – jo daba neko nav atcēlusi!

Spotify: https://ej.uz/kh9g

Apple Music: https://ej.uz/wyku

Amazon: https://ej.uz/2zjk

GooglePlay: https://ej.uz/vu2k

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI