DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Smiltenes Vecajā parkā varēs baudīt unikālu, simtgadei veidotu nakts pastaigu taku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 17. un 18. jūlijā no plkst. 22.00 līdz 02.00 Smiltenes pilsētas Vecajā parkā smilteniešiem un ikvienam pilsētas viesim būs iespēja vērot īpaši Smiltenes 100 gadu jubilejai veidotu, unikālu nakts pastaigu taku ar skaņas, gaismas un video instalācijām “Teiksma par gaismas bruņinieku”. Šis būs mākslas darbs, kurā apvienosies gaismu māksla, proza, dramaturģija, mūzika, aktiermāksla, scenogrāfija, video un skaņu režija, kuru paredzēts baudīt esot kustībā, ejot cauri Vecajam parkam virzienā no Vidusezera slūžām uz Tepera ezera pārgāzni. Parka teritorijā būs izvietoti kopumā 12 monumentāli gaismas un video objekti. 

Gatavošanās Smiltenes 100 gadu svinībām noritēja un aizvien norit stiprā cilvēka zīmē, jo tieši stiprie cilvēki, tas ir – mēs visi, simt un vairāk gados esam izveidojuši savu pilsētu tādu, kāda tā ir.  2020. gada pavasara notikumi pasaulē pārvilka strīpu svētku iecerei par pulcēšanos vairākos muzikālos uzvedumos, tējnīcu stāstos, taču, ja idejas ir stipras, tās nepazūd – tās atrod jaunas iespējas un formas.

Smiltenes simtgades svētku režisors Kārlis Anitens stāsta, ka šī īpašā dāvana pilsētai – nakts pastaigu taka “Teiksma par gaismas bruņinieku” radusies, iedvesmojoties no brazīliešu rakstnieka Paulu Koelju darba “Ceļavārdi gaismas bruņiniekam”:  “Man kā režisoram bija ārkārtīgi grūts uzdevums atrast veidu, kā mēs varam nosvinēt svētkus, nepulcējoties statiskā koncertā vai svinīgā pasākumā un tomēr radīt ko pārsteidzošu, kas ļautu šajā savādajā laikā piepildīt sevi ar prieku un gaismu. Un sirds pateica priekšā – pārlasi vēlreiz Paulu Koelju “Ceļavārdu gaismas bruņiniekam”. Ir sajūta, ka šis izcilais meistars raksta par mums. Mēs vienmēr savā pilsētā esam bijuši gaismas bruņinieki, kuri zina savu ceļu. Un nešaubīgi zinām savu ceļu arī tagad – grūtā un savādā laikā, kas mūs piemeklējis. Ceļš! Es sapratu, ka jārada gaismas ceļš – īpaša pastaigu taka! Mēs nedrīkstam pulcēties, bet mēs kopā varam būt kustībā – pastaigā. Ļoti vēlos, lai šis mākslas darbs, ko esmu radījis sadarbojoties ar labākajiem gaismu un video māksliniekiem Latvijā, dod veldzējumu un aizmiršanos un vienlaikus piepilda smilteniešus ar jaunu sparu un mieru, kāds raksturīgs tikai īsti stipram cilvēkam. Kur slēpjas smilteniešu spēks? Gan jau taka iedos atbildi!”

Unikālā, tikai Smiltenei veidotā gaismu, video, skaņu mākslu un smilteniešu kā dalībnieku kopīgā performance divos vakaros un naktīs Vecā parka ceļu no Vidusezera slūžām līdz Tepera ezera pārgāznei (virziens svarīgs gan stāsta saturam, gan valstī noteikto ierobežojumu ievērošanai) pārveidos piedzīvojumā ar 12 monumentāliem, jau iztālēm redzamiem gaismas un video objektiem, ko papildinās īpaši spēka vārdi, bet visu parku vienos kopējs muzikāls noformējums. Režisors aicina ļauties fantāzijai, sarunai ar sevi un būt bērnam, kas mīt katrā no mums, ka arī spēcināt sevi mūsu mīļās pilsētas 100. jubilejā, lai dotos tālāk! Lai gan unikālais mākslas darbs baudāms arī kā vienkārša pastaiga, režisors Kārlis Anitens aicina ikvienu takas apmeklētāju pirms tam iepazīties ar šī piedzīvojuma pirmo daļu – pašu teiksmu par gaismas bruņinieku, kas veidota pēc Paulu Koelju darba motīviem un kas ir pieejama elektroniski www.smiltene.lv.

Nakts pastaigu takas “Teiksma par gaismas bruņinieku” radošā komanda: scenārija autors, režisors – Kārlis Anitens, gaismas –  Latvijas Nacionālā teātra gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, video – Latvijas Nacionālā teātra video mākslinieks Toms Zeļģis, balss – Dailes teātra aktrise Vita Vārpiņa.

Informācija apmeklētājiem! 

  • Nakts pastaigu taka Vecajā parkā būs veidota vienvirziena kustībā – takas sākums no Abulas un Pils ielas 10 krustojuma, tā noslēdzas pie Tepera ezera pārgāznes, Abulas un Kanāla ielas krustojumā. Lai atgrieztos pastaigu takā otrreiz, apmeklētājiem jādodas uz sākumpunktu. Ieeja Vecajā parkā no citām pusēm būs aizliegta! 
  • Takas garums ir 1,5 kilometri, to nesteidzīgi baudot var paveikt 30 līdz 40 minūtēs. Kopumā  takā izvietoti 12 objekti, kuri cits citu papildinās, tādēļ svarīgi takā doties no sākumpunkta uz noslēguma punktu. 
  • Lai nodrošinātu apmeklētāju drošību, pa taku būs aizliegts pārvietoties ar velosipēdiem un skrejriteņiem. Takas apmeklētāji aicināti nepulcēties pie konkrētiem objektiem, bet atrasties pastāvīgā kustībā, ievērot valstī noteiktos distancēšanās ierobežojumus. Cilvēkus ar jebkādiem elpceļu slimību simptomiem aicinām palikt mājās.

Papildu informācija par svētkiem tiks publicēta tuvākā laikā www.smiltene.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI