DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latvija piedalīsies pirmajā Eiropas Aizsardzības fonda projektā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas komersanti un pētniecības iestādes Latvijas Mobilā Telefona vadībā piedalīsies Eiropas Aizsardzības fonda pirmajā projektā, kura mērķis ir modulāru bezpilota sauszemes sistēmu izstrāde un turpmāka attīstīšana.

“Latvijas dalība šajā starptautiskajā projektā sekmēs mūsu aizsardzības un drošības industrijas sadarbību ar ārvalstu vadošajiem militārās industrijas uzņēmumiem, kā arī sniegs iespēju Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem līdzdarboties inovatīvo tehnoloģiju izstrādē, tās testējot un pielāgojot mūsu vajadzībām. Viena no 21. gadsimta priekšrocībām ir gudri un atbildīgi izmantotas tehnoloģijas, kas kalpo cilvēku labklājībai un drošībai. Laikā, kad lielu daļu drošības monitoringa visā pasaulē veic automatizētas iekārtas, ir tikai likumsakarīgi, ka inovatīvas tehnoloģijas ienāk arī aizsardzības jomā. Bezpilota sauszemes sistēmas ne tikai ļaus ierīcēm sazināties savā starpā, bet arī izvairīties no riskēšanas ar cilvēku dzīvībām sarežģītās situācijās, kas ir pats galvenais ieguvums,” uzsver aizsardzības ministrs  Artis Pabriks.

 “Mūsdienās kiberdrošības risinājumi ir ne mazāk svarīgs aizsardzības aspekts kā fiziski nodrošinātas valsts robežas. Būdams inovatīvs mobilo sakaru operators, kurš nodarbojas ar izpēti un attīstību arī aizsardzības jomā, LMT kopā ar citu valstu pārstāvjiem piedalās izpētē un inovatīvu tehnoloģiju risinājumu attīstībā Eiropas drošības kompetences un spēju stiprināšanai. Sniedzam savu datorredzes un datordzirdes tehnoloģiju ekspertīzi un integrējam IT, sakaru tehnoloģiju un lietu interneta sensorus misiju vadības sistēmās. Šīs tehnoloģijas nodrošinās nepieciešamo tehnoloģisko bāzi autonomo spēju attīstībai un ļaus ātrāk novērtēt situāciju un pieņemt precīzus lēmumus brīžos, kad ātra reakcija var būt izšķiroša ne tikai atsevišķas valsts, bet arī visas Eiropas drošībai,” pauž LMT prezidents Juris Binde.

Jau ziņots, ka pērn Aizsardzības ministrija parakstīja nodomu vēstuli par Latvijas iesaisti jaunizveidotā Eiropas Aizsardzības fonda pirmajā projektā, kura mērķis ir modulāru bezpilota sauszemes sistēmu izstrāde un turpmāka attīstīšana.

Eiropas Aizsardzības fonda projekta pieteikums tapa pēc sākotnējās Igaunijas uzņēmuma “Milrem Robotics” iniciatīvas, vienotā konsorcijā apvienojot 14 sakaru, bezpilota, kiberdrošības, komandvadības, sensoru un citu inovatīvu sistēmu izstrādātājus no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Beļģijas, Francijas un Spānijas.

Saskaņā ar jaunizveidotā Eiropas Aizsardzības fonda nosacījumiem fonda atbalstam var pieteikties industrijas izveidots konsorcijs, kurā pārstāvēti vismaz triju dalībvalstu uzņēmumi vai pētniecības iestādes. Papildu atbilstības kritērijs fonda projektiem ir konsorcija pārstāvēto dalībvalstu aizsardzības nozaru vienošanās par kopīgām tehniskām prasībām, kā arī apņemšanās par projekta papildu atbalstu un tā rezultātu turpmāku izmantošanu.

Līdz ar Latvijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Beļģijas, Francijas un Spānijas aizsardzības ministru nodomu vēstules parakstīšanu modulāru bezpilota sauszemes sistēmu projektam, Aizsardzības ministrija apņēmās attiecīgajam industrijas konsorcijam sniegt nepieciešamās papildu atbalsta garantijas, paredzot līdzfinansējumu vai projekta sastāvdaļu praktisku testēšanu.

Paralēli šim projektam Aizsardzības ministrija turpina apzināt iespējas Latvijas industrijas līdzdalībai citos, tai skaitā pašu Latvijas uzņēmumu iniciētos, Eiropas Aizsardzības fonda projektos.

Eiropas Aizsardzības fonda mērķis ir sekmēt Eiropas Savienības dalībvalstu investīcijas kopīgā pētniecībā, tehnoloģiju izstrādē, ražošanā, kā arī sadarbību aizsardzības iekārtu kopīgā iegādē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI