DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

J. Bordāns aicina uzklausīt uzņēmēju viedokļus par specializētas Ekonomisko lietu tiesas izveidi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jautājumā par specializētas Ekonomisko lietu tiesas (ELT) izveidi ir svarīgi uzklausīt arī uzņēmēju viedokļus, uzskata tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Šādu aicinājumu ministrs ir nosūtījis Saeimas Juridiskajai komisijai, kurā šobrīd izskatīšanā atrodas ar ELT izveidi saistītie likumprojekti. Specializētas tiesas izveidi ir atbalstījis Ministru kabinets. Arī Saeima jau 2.lasījumā ir atbalstījusi nepieciešamos grozījumus likumā “Par tiesu varu” un 1.lasījumā – procesuālos grozījumus Kriminālprocesa likumā un Civilprocesa likumā. Savu atbalstu ELT izveidei paudis arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Anhels Gurija (Angel Gurría).

"Ekonomisko lietu tiesas izveide – tā ir izlēmīga un pamatota rīcība," uzsver J.Bordāns. Mūsu pienākums veicināt specifisku lietu izskatīšanas ātrumu un kvalitāti, jo sarežģītu komercstrīdu, ekonomisko un finanšu noziegumu, kā arī korupcijas lietu iztiesāšana tiesās nereti ieilgst, specializētas tiesas nozīmi akcentē tieslietu ministrs.

Sākotnēji jaunveidojamās tiesas kompetencē plānots nodot lietas par smagākās pakāpes noziedzīgajiem nodarījumiem, vienlaikus paredzot iespēju to nākotnē paplašināt - ar atbilstošiem risinājumiem tiesas kapacitātes palielināšanai.

Tieslietu ministrs nosūtījis no uzņēmēju organizācijām saņemto vēstuli, kurā gan Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL), gan Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā (ATPL) atgādina, ka ir būtiski “veicināt tiesu sistēmas darba efektivitāti un kvalitāti, nodrošinot turpmāku tiesu un tiesnešu specializāciju konkrētu lietu kategoriju izlemšanā.” Īpaši tiek uzsvērta tiesu specializācija konkrētu lietu kategoriju izskatīšanā – viens no veidiem, kā nodrošināt kvalitatīvu un ātru izlemšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI