DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Valdība lems par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu datuma maiņu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīga, 2020.gada 16.martā – Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un aizliegumu rīkot publiskus pasākumus, kā arī to, ka daļa vēlēšanu iecirkņu atrodas vispārējās izglītības iestādēs, sabiedrības veselības nodrošināšanas nolūkos un riska mazināšanai par Covid-19 turpmāku izplatību valsts teritorijā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina pārcelt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas no šā gada aprīļa uz jūniju. Ministrija sagatavojusi un izskatīšanai 17.marta Ministru kabineta sēdē virza grozījumus Rīgas domes atlaišanas likumā.

2020.gada 13.janvārī Saeimā pieņemtajā likumā “Rīgas domes atlaišanas likums” noteikts, ka Rīgas domes vēlēšanas notiek pirmajā sestdienā pēc diviem mēnešiem no šā likuma spēkā stāšanās dienas. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu datums bija noteikts šā gada 25.aprīlī.

Ņemot vērā Pasaules veselības organizācijas paziņojumu, ka Covid-19 ir sasniedzis pandēmijas apmērus, un pamatojoties uz Ministru kabineta lēmumu par ārkārtējās situācijas valstī izsludināšanu, kur ierobežojumu skaitā noteikts arī publisku pasākumu aizliegums, ieteikums valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem pēc iespējas strādāt attālināti, kā arī to, ka lielākā daļa Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņu atrodas vispārējās izglītības iestādēs un citās sabiedriskās ēkās, vēlēšanu nodrošināšanā iesaistīti ap 1700 darbinieku un vēlēšanu procesa laikā nav iespējams izvairīties no savstarpējas kontaktēšanās, ievērojot drošu distanci, kas samazina vīrusa izplatību, sabiedrības veselības nodrošināšanas nolūkos un riska mazināšanai par Covid-19 turpmāku izplatību, valdība lems par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu norises datuma pārcelšanu.

Turklāt Rīgas domes atlaišanas likumā paredzētajā termiņā nav iespējams iesniegt pieteikumu par iecirkņa maiņu klātienē, jo pašvaldības Klientu apkalpošanas centri ir slēgti klātienes pakalpojumu saņemšanai. Tāpat priekšvēlēšanu laikā nav iespējams nodrošināt pilnvērtīgas kampaņas - klātienes priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumus un tikšanās ar vēlētājiem, kas ir būtiski demokrātisku vēlēšanu priekšnoteikumi.

VARAM sagatavotais likumprojekts paredz pārcelt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas uz 2020.gada 6.jūniju, nosakot, ka CVK tās izsludina šā gada 14.aprīlī.

Likumprojekts arī paredz, ka kandidātu saraksti tiek iesniegti no četrdesmit sestās līdz četrdesmitajai dienai. Grozījumi ir nepieciešami, lai dotu vairāk laika pārbaudīt ziņas par kandidātiem Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Sodu reģistrā un Totalitārisma seku dokumentēšanas centra reģistros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI