DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs uzsver ES vienotas un kopīgas politikas iepretim Krievijai uzturēšanas nozīmi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 5.– 6. martā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās neformālajā Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru – tā dēvētajā Gimnihas (Gymnich) – sanāksmē un pēc Grieķijas lūguma sasauktajā ES ārkārtas ārlietu ministru sanāksmē Zagrebā, Horvātijā. Neformālās sanāksmes darbakārtībā bija jautājums par ES attiecībām un politiku iepretim Krievijai, kā arī notika viedokļu apmaiņa par ES un Turcijas savstarpējo attiecību dinamiku. Savukārt ES ārkārtas ārlietu ministru darbakārtībā bija drošības situācijas attīstība Idlibā, Sīrijā, un uz ES ārējās robežas ar Turciju. 

Neformālās sanāksmes laikā ministri diskutēja par ES attiecībām ar Krieviju, uzverot, ka joprojām ES politikas iepretim Krievijai pamatā ir tā saucamo 5 pamatprincipu ievērošana, tas ir, Minskas vienošanās izpilde kā galvenais priekšnosacījums izmaiņām ES un Krievijas attiecībās; ES attiecību ar austrumu partneriem un citiem kaimiņiem, tai skaitā Centrālāziju, stiprināšana; ES noturības stiprināšana; selektīva iesaiste ar Krieviju ES interesējošās jomās; iedzīvotāju savstarpējo kontaktu veicināšana un pilsoniskās sabiedrības stiprināšana. 

Ārlietu ministrs atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta konstruktīvā dialogā ar Krieviju, kas balstīts vienotā ES pozīcijā un stingros nosacījumos, ietverot starptautisko normu ievērošanu, tostarp citu valstu teritoriālas integritātes ievērošanu. Tāpat E. Rinkēvičs uzsvēra, ka bez Minskas vienošanās izpildes nav pamata ES politikas maiņai pret Krieviju,  kā arī ES sankcijas iepretim Krievijai jāsaglabā un ES ir jāturpina Krievijas īstenotās Krimas aneksijas neatzīšanas politika. 

Turpinot ministru neformālās debates par ES un Turcijas attiecību šī brīža attīstību, ārlietu ministri norādīja, ka ir būtiski šajā situācijā turpināt uzturēt dialogu ar Turciju, taču vienlaikus jāaicina Turcija pildīt tās saistības migrācijas jautājumā, novēršot apdraudējumu ES robežai. 

Ārkārtas ES ārlietu ministru sanāksmē amatpersonas vienojās par kopīgu paziņojumu par drošības situācijas eskalāciju Idlibā, Sīrijā, un drošības situāciju uz ES ārējās robežas ar Turciju. Paziņojumā valstis nosoda Turcijas migrācijas jautājuma izmantošanu politisku mērķu īstenošanai, kā arī aicina visas konfliktā iesaistītās puses deeskalēt situāciju Sīrijā, lai tas neizvērstos par starptautisku militāru konfrontāciju ar bojāgājušajiem. ES turpinās humānās palīdzības sniegšanu Sīrijas ziemeļrietumos, atvēlot šim mērķim 60 milj. eiro.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI