DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. februārī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs iesniedz pieteikumu Latvijas dalībai Eiropas kodolpētījumu organizācijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 24. februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Merēnā, Ženēvas kantonā, iesniedza izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas parakstītu vēstuli Latvijas pieteikumam dalībai Eiropas kodolpētījumu organizācijā . (CERN), klātesot CERN Padomes sekretārei un CERN ģenerāldirektorei Fabiolai Džanoti (Fabiolai Gianotti).

Ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka Latvija ir uzkrājusi kompetenci zinātnes jomā, īpaši augstas enerģijas daļiņu fizikā. “Latvijas zinātnieki ir bijuši iesaistīti CERN projektos un snieguši savu ieguldījumu pēdējo 20 gadu laikā. Zinātnieku, uzņēmēju, valsts institūciju līmenī ir panākta vienota izpratne un izveidota efektīva sadarbības platforma. Valdības lēmumi demonstrē politisko atbalstu dalībai CERN ilgtermiņā. Izpildot šos priekšnoteikumus esam gatavi iestāties organizācijā asociētās dalībvalsts statusā,” pauda E. Rinkēvičs.

Informācijai

Eiropas kodolpētījumu organizācija (CERN) ir starptautiska organizācija, kas nodarbojas galvenokārt ar daļiņu fizikas pētījumiem. 1954. gada 29. septembrī to dibināja 12 Eiropas valstis. Šodien CERN ir 23 dalībvalstis – Austrija, Beļģija, Bulgārija, Čehija, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Izraēla, Itālija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Serbija, Slovākija, Spānija, Zviedrija, Šveice un Apvienotā Karaliste. Kipra un Slovēnija ir pirms-pilnīgas dalībvalsts asociētās dalībvalsts statusā, savukārt Horvātija, Indija, Lietuva, Pakistāna, Turcija un Ukraina ir asociētās dalībvalsts statusos. 

2019. gadā Latvijas valdība konceptuāli atbalstīja Latvijas kļūšanu par organizācijas asociēto dalībvalsti no 2021. gada. CERN galvenais uzdevums ir nodrošināt daļiņu paātrinātājus un citu infrastruktūru augsto enerģiju fizikas pētījumiem. CERN atrodas liels datoru centrs, kas veic eksperimentos iegūto datu apstrādi un šeit ir radīts vispasaules tīmeklis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI