DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: Islandei vienmēr būs īpaša loma Latvijas vēsturē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 18. februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā tikās ar Islandes ārlietu ministru Gudlaugiru Touru Tourdarsonu (Guðlaugur Þór Þórðarson), kurš Latvijā uzturas oficiālā vizītē. Tikšanās laikā ministri pārrunāja Latvijas un Islandes divpusējās attiecības, sadarbību starptautiskajās organizācijās, reģionālās sadarbības un drošības jautājumus.

Latvijas ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka Islandei vienmēr būs īpaša loma Latvijas vēsturē kā pirmajai valstij, kas 1991. gadā atzina Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu. “Mēs labprāt redzēsim Islandes pārstāvjus šogad Rīgā, lai 4. maijā atzīmētu 30 gadus kopš Latvijas Deklarācijas par neatkarības atjaunošanu pasludināšanu,” sacīja E. Rinkēvičs.

E. Rinkēvičs pateicās Islandei par ieguldījumu Baltijas drošības stiprināšanā. “Pamatojoties uz Londonas līderu sanāksmē demonstrēto vienotību, jāturpina stiprināt alianses kolektīvo aizsardzību. Mēs atbalstām centienus nostiprināt NATO politisko dimensiju,” uzsvēra ārlietu ministrs.

“Galvenie reģionālās sadarbības aspekti ir drošība, savienojamība, t.sk. sadarbība digitalizācijas jomā, klimats un reģiona sadarbība ar Apvienoto Karalisti pēc breksita. Tāpēc breksita kontekstā ļoti svarīga ir NB8 un Apvienotās Karalistes nākotnes sadarbība, tostarp regulāras Ziemeļu nākotnes foruma sanāksmes. Tādi Baltijas jūras reģionālie formāti kā Ziemeļu dimensija un Baltijas jūras valstu padome ir platformas, kurās varam uzturēt Eiropas Savienības un Krievijas attiecības, īpaši aktuālajos vides, klimata jautājumos,” sacīja E. Rinkēvičs.

Ministrs pauda Latvijas atbalstu Islandes prezidentūrai Arktikas padomē (2019-2021), kas līdz šim ir bijis veiksmīgs formāts, lai veicinātu sadarbību ilgtspējīgā attīstībā un vides aizsardzībā.

Sarunā E. Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka Baltijas valstu un Ziemeļvalstu reģions ir viens no visātrāk augošajiem un konkurētspējīgākajiem Eiropā, kam jākļūst par līderi digitālās sadarbības, 5G tehnoloģiju ieviešanas un inovāciju jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI