DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Nozare lūdz IZM pagarināt atzinumu iesniegšanas termiņu par augstskolu pārvaldības ziņojumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sešas no lielākajām augstākās izglītības nozares organizācijām nosūtījušas Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai vēstuli ar lūgumu pagarināt atzinumu iesniegšanas termiņu par konceptuālā ziņojuma “Par augstskolu iekšējās pārvaldības modeļa maiņu” projektu, paredzot tam vismaz 2-4 nedēļas šobrīd atvēlēto piecu darba dienu vietā.

Ziņojumā skatītie jautājumi ietver augstākās izglītības iestāžu (AII) pārvaldības un tipoloģijas izmaiņas, jauna akadēmiskā personāla karjeras modeļa ieviešanu un resursu koplietošanu un konsolidāciju. Nozares pārstāvji jau iepriekš minējuši, ka šāda dokumenta sekas var būt tālejošas, turklāt kvalitatīvu diskusiju neesamība kavēs gan ziņojuma projekta izskatīšanu valdībā, gan turpmāko normatīvo aktu projektu izstrādi, kas izriet no ziņojuma projekta.

Jau ziņots, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas 28. janvāra sēdē, kurā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji prezentēja projektu, vairāku organizāciju pārstāvji izteica mutvārdu lūgumu ministrei I. Šuplinskai pagarināt termiņu atzinumu sniegšanai. Lūgums tika noraidīts, pamatojot ar apsvērumu, ka visiem esot bijusi iespēja iepazīties jau ar ziņojuma projekta iepriekšējo versiju, ko IZM izsūtīja 2019. gada 18. decembrī. Jāuzsver, ka 23. janvārī izsūtītā konceptuālā ziņojuma projektā veiktas būtiskas izmaiņas, tā apjomam pieaugot gandrīz trīs reizes. 

Jāuzsver, ka konceptuālā ziņojuma izstrādei diskusijās un darba grupās tika veltīti vairāk kā pieci mēneši, nozares organizāciju atzinumu sniegšanai par būtiski precizēto versiju atvēlot tikai piecas darba dienas. Precizējumu izvērtēšanai ir nepieciešams noteikts laiks, ņemot vērā piedāvāto pārmaiņu plašo ietekmi uz augstākās izglītības iestādēm un zinātniskajiem institūtiem, to personālu un visu augstākās izglītības sistēmu.

Vēstuli parakstījuši Latvijas Studentu apvienības, Latvijas Jauno zinātnieku apvienības, Rektoru padomes, Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Universitāšu asociācijas un Latvijas Zinātnisko institūtu asociācijas vadītāji. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI