DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM informē VP par veikto pārbaudi saistībā ar Jelgavas pilsētas domes amatpersonu rīcību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) veikusi pārbaudi saistībā ar Jelgavas pilsētas domes amatpersonu darbību SIA “Jelgavas tirgus” pārvaldībā un pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros nosūtījusi izvērtēšanai vēstuli Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldei turpmākai rīcībai.

2019.gada 12.novembrī ministrija saņēma informāciju par iespējamiem pārkāpumiem Jelgavas pilsētas domes un domes priekšsēdētāja darbībā, bez ekonomiska pamatojuma pieņemot lēmumu par jaunā tirgus būvniecības pagarinājumu, kā rezultātā, iespējams, pašvaldībai ir nodarīti būtiski zaudējumi. Pamatojoties uz to, ministrija pieprasīja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājam sniegt skaidrojumu par iespējamo pārkāpumu faktiem un apstākļiem. 2019.g. 3.decembrī ministrija saņēma Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vēstuli ar sniegto skaidrojumu. Izvērtējot saņemto informāciju, ministrija secināja, ka norādītie fakti, iespējams, satur noziedzīga nodarījuma pazīmes, līdz ar to pārbaudes veikšana saistībā ar iespējamajiem noziedzīgiem nodarījumiem ir izmeklēšanas iestāžu kompetencē.

Ministrija norāda, ka atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumam par SIA “Jelgavas tirgus” pārvaldību paredzētos kapitāla daļu turētāja lēmumus pieņem pašvaldības domes priekšsēdētājs. Savukārt saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” pašvaldības lēmumiem jāatbilst Satversmei un citiem likumiem, kā arī Ministru kabineta noteikumiem, līdz ar to par kapitāla piesaisti SIA “Jelgavas tirgus” ir atbildīga Jelgavas pilsētas dome.

VARAM uzsver, ka ikvienas pašvaldības deputāti ir ievēlēti pārstāvēt sabiedrību un darboties tās interesēs, un jebkuri lēmumi attiecībā uz pašvaldības kapitālsabiedrību pārraudzību ir jāpieņem iedzīvotāju interesēs un, ņemot vērā labas pārvaldības prakses principus kopumā. Pašvaldības iedzīvotājiem kā kapitālsabiedrību netiešajiem īpašniekiem jābūt iespējai uzzināt un vērtēt, cik sekmīgi  tiek pārvaldītas pašvaldības kapitālsabiedrības. Jautājumā par kapitālsabiedrību darbību, to pārvaldību un citiem saistītajiem jautājumiem iedzīvotājiem jāsniedz pēc iespējas pilnīgāka informācija saprotamā un uztveramā veidā, kas veicinātu sabiedrības uzticību pašvaldību amatpersonām un valsts pārvaldei kopumā. Pretējā gadījumā pašvaldību amatpersonu nesaimnieciska un bezatbildīga rīcība veicina sabiedrības neuzticību vietējo pašvaldību spējai strādāt likumīgi un vietējo iedzīvotāju interesēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI