DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. decembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

LU studentiem bronzas medaļa un ceļazīme uz pasaules programmēšanas sacensību finālu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 1. decembrī, Sanktpēterburgā norisinājās Pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību ICPC pusfināls jeb Ziemeļeirāzijas fināls, kurā piedalījās divas studentu komandas no Latvijas Universitātes (LU). LU studenti – Aleksejs Zajakins, Aleksandrs Zajakins un Kristaps Čivkulis – 310 komandu konkurencē izcīnīja 9. vietu un bronzas medaļu, kas nodrošina komandai arī ceļazīmi uz finālu. 2020. gada fināls norisināsies Maskavā no 21. līdz 25. jūnijam.

“Komanda “LU 2” (Aleksejs Zajakins, Aleksandrs Zajakins un Kristaps Čivkulis) pēdējā gada laikā bija ļoti daudz gatavojusies, piedaloties daudzās treniņnometnēs un tiešsaistes sacensībās. Komanda pastāvīgi uzlaboja sportisko formu, kas rezultējās ar citiem negaidītu uzvaru šī gada ceturtdaļfinālā Minskā. Gan pati komanda, gan arī tās pazinēji ieguva pārliecību par veiksmīgu startu pasaules pusfinālā, t.i. komandai bez lieka stresa vajadzētu kvalificēties fināla sacensībām.

“LU 2” jau tradicionāli sacensības iesāka mierīgi un apdomīgi. Pirmās stundas laikā no apmēram 50. vietas tā pietuvojās 20. vietai. Vēl pēc 2 stundām par “LU 2” runāja daudz, jo daudziem par pārsteigumu, tā iekļuva līderu pulkā. Pēc nepilnām 3 stundām komanda stabili ieņēma 3. vietu. Tik augstā vietā pusfināla sacensību gaitā LU komandas vēl nekad nebija atradušās. Taču atlikušie 4 uzdevumi bija ļoti smagi. Lai gan komandas līdzjutēji cerēja, ka vismaz vienu uzdevumu divu stundu laikā izdosies atrisināt, taču diemžēl šoreiz izdomāt risinājumus nebija pa spēkam.

Savukārt komanda “LU 1” (Ingus Jānis Pretkalniņš, Roberts Leonārs Svarinskis un Aleksejs Naumovs) sacensības iesāka atbilstoši savām spējām un pēc 1 stundas un 45 minūtēm bija jau atrisinājusi 4 uzdevumus. Taču tas arī bija viss, jo vairāk sekmīgu risinājumu nebija. Neskatoties uz neveiksmīgo sacensību otro daļu, komanda ieguva vērtīgu pieredzi. Nākošajā gadā daļai no viņiem būs jāveido LU spēcīgākā komanda, jo diviem “LU 2” komandas dalībniekiem vairs nebūs atļauts piedalīties sacensībās.

Kopumā komanda “LU 2” atrisināja 8 no 12 uzdevumiem, kas ir tikai par 2 uzdevumiem mazāk nekā uzvarētājiem. Turklāt starp komandām, kas atrisināja 8 uzdevumus, “LU 2” uzrādīja labāko laiku. Jāatzīmē, ka tuvākie konkurenti no Baltkrievijas Valsts universitātes tikai 31 sekundi līdz sacensību beigām atrisināja 9. uzdevumu un izspieda mūsu komandu no sudraba medaļu pozīcijas. Tas nozīmē, ka labākie nav nemaz tik tālu un rezultāts ir teicams. Puiši ir apņēmības pilni gatavoties, lai finālā būtu vēl labāks rezultāts,” par sacensībām stāsta LU komandu treneris, LU Datorikas fakultātes dekāns prof. Guntis Arnicāns.

LU komandas sacensībām sagatavo Datorikas fakultātes profesors Guntis Arnicāns un pētnieks Jevgēnijs Vihrovs.

LU studentu komandu dalību sacensībās atbalsta: AS "Emergn", SIA "eazyBI", SIA "Datakom", AS "RIX Technologies", SIA "TestDevLab", SIA "ZZ Dats"VISMA grupas uzņēmumi Latvijā, SIA "whiteCryption", Amerikas latvieši, kuri pārstāv “Friends of the University of Latvia” (501(c)(3) charity) - LU Goda biedrs Roberts Blumbergs, Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis un Galenieku ģimene. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds un RTU Attīstības fonds.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības (ICPC) ir senākās un prestižākās akadēmiskās programmēšanas sacensības pasaulē, kurās piedalās studenti. Šogad sacensības norisinās jau 44. gadu. Pagājušajā gadā sacensībās piedalījās 52 709 dalībnieki, kas pārstāvēja 3 233 universitātes no 110 valstīm. Sacensību ceturtdaļfināli un pusfināli norisinās reģionos visos apdzīvotajos kontinentos, savukārt uz finālu dodas ap 100 pasaules spēcīgākās komandas. Latvijas Universitāte pasaules programmēšanas sacensību finālam ir kvalificējusies jau sesto reizi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI