DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Vizītē Latvijā ierodas Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 17. novembrī vairāku dienu vizītē Latvijā ieradīsies Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Pols Rodžers (Paul Rogers), lai ar Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Garisonu  un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu pārrunātu Latvijas bruņoto spēku un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbību aizsardzības jomā, kā arī starptautiskās un reģionālas drošības aktuālos jautājumus.

18. novembrī ģenerālmajors P. Rodžers piedalīsies svinīgajos Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas 101. gadadienai veltītajos pasākumos, tostarp apmeklēs Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militāro parādi 11. novembra krastmalā, Rīgā.

Šā gada 27.aprīlī apritēja 26 gadi, kopš Latvija un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījušās partnerattiecību programmā. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV.

2006.gadā arī Sauszemes spēku kājnieku brigāde uzsāka ciešu sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi. Latvija ierosināja veidot kopīgu vienību ar ASV Mičiganas Nacionālo gvardi Starptautisko miera uzturēšanas spēku operācijā Afganistānā. 2008.gada janvārī tika izveidota apvienotā operacionālā padomnieku grupa, kas bija labs piemērs arī citām NATO valstīm. Sauszemes spēku kājnieku brigāde ar Mičiganas Nacionālo gvardi ir sadarbojusies gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju sagatavošanā, mīnmetēju, artilēristu, vada komandieru un instruktoru apmācībā.

Mičiganas Nacionālā gvarde regulāri piedalās militārajās mācībās Latvijā – tai skaitā lielajās starptautiskajās mācībās “Summer Shield”, “Saber Strike” un “Sudraba Bulta”, savukārt Latvijas bruņoto spēku karavīri un zemessargi regulāri piedalās mācībās “Northern Strike”. Partnerība ar Mičiganu un kopīgās militārās mācības bija viens no faktoriem, kas pozitīvi ietekmēja Latvijas iestāšanos NATO 2004.gadā.

Jau ziņots, ka 2017.gada augustā ASV Mičiganas štatā Alpenas Kaujas gatavības apmācības centra bāzē tika atklāta Afganistānā kritušā Latvijas karavīra, seržanta Voldemāra Anševica vārdā nosaukta iela. Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona karavīrs, seržants V.Anševics zaudēja dzīvību 2009. gada 1. maijā nemiernieku uzbrukumā Afganistānas Nacionālās armijas novērošanas postenim Kunāras provincē, pildot dienesta pienākumus starptautiskajā operācijā Afganistānā. Kritušā Latvijas karavīra piemiņai veltītā iela atklāta ASV Mičiganas štatā, jo Latvijas kontingenta karavīri Afganistānā dienēja kopā ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā.

Savukārt 2018.gada jūnijā par godu ciešajai sadarbībai ar Mičiganu Ādažu bāzē tika atklāta Mičiganas avēnija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI