DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas priekšsēdētāja mediķiem atvainojas par nepārdomāta lēmuma pieņemšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ernests Dinka, Saeima

Savā un Saeimas vārdā dziļi atvainojos medicīnas nozarē strādājošajiem par pērn pieņemto neizpildāmo lēmumu par mediķu algu pieaugumu. Šā brīža situācijā to nav iespējams izpildīt. Vienlaikus ļoti labi apzināmies, ka veselības nozares finansējums ir nepietiekams, un kopā ar nozari esam gatavi turpināt darbu pie problēmu risinājumiem turpmākajos gados. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 7.novembrī, Saeimas namā tiekoties ar akcijas “Viena diena bez medicīnas personāla” pārstāvjiem.

Lai arī Saeimas balsojums par mediķu algu palielināšanas apmēru pirms gada bija vislabāko nodomu vadīts, tas bija bez finansiāla seguma un izrādījās pārāk optimistisks. Gan attiecībā uz ekonomisko prognozi, gan valsts budžeta iespējām. Šī parlamentam ir rūgta mācība, atzina I.Mūrniece. 

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka veselības nozares finansējums ir un paliek gan Saeimas, gan valdības prioritāte. Nākamā gada budžetā medicīnas nozarei kopumā papildus plānoti 200 miljoni eiro, tostarp 60 miljoni paredzēti tieši atalgojuma paaugstināšanai medicīnā strādājošajiem. Veidojot budžetu, raudzījāmies, lai tas ir sabalansēts un paredz pieaugumu arī citās nozarēs, jo mūsu pienākums ir pieejamos līdzekļus sadalīt visas sabiedrības interesēs.

Savukārt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride uzsvēra, ka pirmo reizi divdesmit gadu laikā veselības nozares problēmas ir tik augstu visu atbildīgo amatpersonu dienaskārtībā. Komisija no savas puses turpinās strādāt, gan rūpējoties par nozares finansējuma pieaugumu turpmākajos gados, gan sekojot piešķirtās naudas pienācīgam izlietojumam.

Akcijas dalībniekus sarunā pārstāvēja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris, Latvijas jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis un valdes locekle Ieva Glāzere, kā arī Latvijas Māsu asociācijas valdes locekle Evija Bakša-Zveja. No Saeimas un valdības puses sarunā piedalījās arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars, veselības ministre Ilze Viņķele, finanšu ministrs Jānis Reirs, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI