DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

LR Ziņu dienestā tapis multimediāls projekts „Pabalstu savaldzinātie”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Radio Ziņu dienests piedāvā jaunu multimediālu dokumentālo stāstu sēriju „Pabalstu savaldzinātie” par vientuļajiem vecākiem no Latvijas, kuri dzīvo Īrijas pabalstu sistēmas "valdzinājumā". No 5. līdz 7. novembrim plkst. 12:30 raidījumā „Īstenības izteiksme” Latvijas Radio 1 ēterā būs dzirdami trīs Īrijā dzīvojošu Latvijas sieviešu stāsti dokumentālās audio sērijās, kurus sagatavojusi Latvijas Radio ziņu dienesta žurnāliste Zane Mače un producente Justīne Savitska. Savukārt sociālajos tīklos un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv būs pieejami video, kas tapuši sadarbībā ar režisoru Ivaru Zviedri. 8. novembrī plkst. 12.30 Latvijas Radio 1 tiešraidē uz klausītāju jautājumiem atbildēs Zane Mače un Ivars Zviedris.

„Latvijā jau gadiem runā par izceļojušajiem tautiešiem. Tomēr nepamet sajūta, ka uz aizbraukušajiem skatāmies kā uz pazudušu cilvēku vienībām, kuras jādabū atpakaļ, nevis kā uz cilvēkiem, kuri nolēmuši savu dzīvi veidot citā ES valstī. No sociālās puses, manuprāt, aizbraucēju dzīves līdz šim medijos nebija apskatītas. Pievērsos tieši vientuļajiem vecākiem, jo gan Latvijā, gan Īrijā šī sociālā grupa ir pakļauta nabadzības riskam. Taču īri savu sistēmu ir uzbūvējuši tā, ka Īrijā vientuļajiem vecākiem audzināt bērnus ir vieglāk nekā Latvijā, tomēr  viņu sistēma, iespējams, nemotivē strādāt un maksāt nodokļus un dzīvot ar savu partneri zem viena jumta,” stāsta Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente Zane Mače.

Dati liecina, ka 2018. gadā viena vecāka ģimenes pabalstu Īrijā saņēma vairāk nekā 39 tūkstoši cilvēku. Lielākā daļa, gandrīz 34 tūkstoši, ir īri. Ja salīdzina ar divu vecāku ģimenēm, tas nav daudz. Pēdējā tautas skaitīšana 2016. gadā rāda, ka kopumā Īrijā ir vairāk nekā miljons ģimeņu. Neraugoties uz to, valsts šai nelielajai viena vecāka ģimeņu grupai palīdz. Latvijā viena vecāka ģimenēm nav īpaša atbalsta, ja neskaita apgādnieka zaudējuma pensiju un uzturlīdzekļus no uzturlīdzekļu garantijas fonda.

Sarunas ar pabalsta saņēmējiem liek uzdot jautājumus, vai Īrijas pabalstu sistēma nav pārspīleti dāsna, nekavē cilvēkus aktīvi meklēt darbu un vai tās uzstādītie noteikumi neveido mākslīgi šķirtas ģimenes? Pirmajā stāstā klausītāji iepazīsies ar Kristīni. Viņa tāpat kā citi vientuļie vecāki Īrijā saņem dāsnus pabalstus. Bet viņai ir draugs. Viņi nedzīvo kopā. Ja pāris lemtu par šādu soli, atbilstoši Īrijas likumdošanai, zaudētu iespēju saņemt valsts pabalstu. Šis ir stāsts par dzīvi Īrijas sociālajā sistēmā, kur nauda var mudināt pārus dzīvot šķirti.

Pateicoties Ivaram Zviedrim, tikšanās ar vientuļajām mātēm, kuras dzīvo Īrijā, ir iemūžinātas video. Tie atklāj gan latviešu dzīves stāstus, gan Īrijas sociālas sistēmas īpatnības. Video stāsti būs pieejami Latvijas Radio 1 sociālajos tīklos un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Projekta autori ir Latvijas Radio ziņu dienesta korespondentes Zane Mače un Linda Zalāne, multimediālā satura producente Justīne Savitska un sociālo tīklu redaktore Ieva Zariņa, lsm.lv ziņu redaktore Aleksandra Fahretdinova. Video veidoja kino režisors  Ivars Zviedris un Daniels Joffe.

Projekts tapis sadarbībā ar biedrību "Dokumentālists", AS "Printful Latvia" un Stockholm School of Economics in Riga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI