DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Rīgā notiks pasaulē pirmais 5G politikas veidotāju hakatons

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“5G Techritory” foruma laikā Rīgā no 26. līdz 27. novembrim notiks pasaulē pirmais 5G politikas veidotāju hakatons. Hakatonā piedalīsies Eiropas un Baltijas reģiona politikas veidotāji, uzņēmēji, mobilo sakaru nodrošinātāji, kā arī juristi, kas kopīgi izvērtēs esošo nozares politiku un izstrādās rekomendācijas mērķtiecīgākai 5G ieviešanai Baltijas reģionā. 

Pasākumu organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar VAS "Elektroniskie sakari”. To atbalsta Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā. Hakatonā piedalīsies arī Eiropas Komisijas pārstāvji, tā nodrošinot efektīvu dažādu iesaistīto pušu sadarbību, lai panāktu hakatona rezultātu atbilstību un pielietojamību.

Ar ieteikumiem politikas un normatīvo aktu pilnveidei tiks iepazīstināta Ziemeļvalstu Ministru padome, kuras digitālo tehnoloģiju ministri “5G Techritory” foruma laikā tiksies ikgadējā sanāksmē. Rekomendācijas tiks nosūtītas arī Eiropas Komisijai, kā arī prezentētas 5G ieinteresētajām pusēm – Baltijas jūras reģiona ministriem un uzņēmumu vadītājiem, kuri “5G Techritory” foruma laikā piedalīsies augsta līmeņa apaļā galda diskusijā.

Hakatons ir inovatīvs risinājums, ar kura palīdzību tiks meklēti risinājumi 5G tehnoloģijas veiksmīgai ieviešanai, kuru šobrīd kavē spēkā esošais vai nepilnīgais tiesiskais regulējums. Paredzams, ka jaunās paaudzes tehnoloģijas sabiedrībā radīs sašķeltību, tāpēc nepieciešams  atbilstošs tiesiskais regulējums un infrastruktūra, kas vienlaicīgi spētu nodrošināt kontroli un veicinātu inovācijas.

Hakatona tēmu lokā ietilps pārrobežu transporta problēmas (piemēram, automatizētie transportlīdzekļi, droni, kravas automašīnas, sūtījumu piegāde pāri robežām), infrastruktūras jautājumi (piemēram, viedo pilsētu pamatā esošo digitālo risinājumu īpašumtiesības, personas datu aizsardzības izaicinājumi utt.), kā arī attīstība un drošība (piemēram, ceļu satiksmes negadījumu regulēšana, civiltiesiskā atbildības apdrošināšana, datu pieejamība utt.).

Kaut arī tehnoloģiju pasaulē hakatoni ir bieži sastopama parādība, politikā tos izmanto reti. Šī būs pirmā reize, kad šāda veida pasākums kļūst par pamatu 5G politikas veidošanai.

5G ir viens no tehnoloģiskajiem sasniegumiem, kuram ir potenciāls ievērojami mainīt mūsu dzīvi. Mums ir jābūt atbildīgiem un jārada tāda veida sadarbība un tiesību akti, kas ļaus ieviest jaunas inovācijas un spēs palielināt mūsu ekonomisko konkurētspēju pasaulē. Pirmais 5G politikas veidotāju hakatons pulcēs vadošos Baltijas jūras reģiona valstu pārstāvjus, lai izstrādātu kopīgus ieteikumus politikas veidotājiem un palīdzētu sagatavot atbilstošākus tiesību aktus tām iespējām, kuras radīs 5G tehnoloģijas, vienlaikus nostiprinot Baltijas reģionu kā 5G inovāciju līderi, uzsver Ralfs Nemiro, ekonomikas ministrs.

Hakatona dalībniekiem būs pieejamas dažādu mentoru un atbalsta personāla konsultācijas. Piemēram, TechHub Riga līdzdibinātājs Ernests Štāls rūpēsies par pasākuma inovatīvo raksturu, Eiropas Komisijas pārstāvji sniegs padomus Eiropas politikas veidošanā, juristi sniegs juridiskās konsultācijas, LMT pārstāvji atbildēs uz tehnoloģiskās infrastruktūras jautājumiem, bet Eiropas tieslietu ministriju pārstāvji sniegs ieteikumus tematos, kas skar personas datu aizsardzības jautājumus.

Šobrīd norisinās aptauja, kuras mērķis ir noskaidrot aktuālās un nākotnē paredzamās 5G politikas problēmas un šķēršļus. Hakatona laikā risināmās problēmas iespējams iesniegt aizpildot aptauju šeit: http://bit.ly/5Geasibility. No iesniegtajiem pieteikumiem komandas atlasīs aktuālākos, un risinās tos hakatona laikā. 

Par “5G Techritory” forumu

No 2019. gada 27. līdz 29. novembrim Rīgā norisināsies viens no pasaulē nozīmīgākajiem 5G tehnoloģiju pasākumiem - otrais ikgadējais Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forums “5G Techritory”. Forums pulcēs līdz 1000 vadošos pasaules 5G ekosistēmas dalībniekus - 5G politikas veidotājus, nozīmīgāko nozares organizāciju līderus un globālos un reģionālos biznesa līderus no Eiropas, ASV un Āzijas. Pasākuma laikā notiks augsta līmeņa biznesa un politiskas diskusijas par aktualitātēm 5G tehnoloģijas globālajā komercializēšanā, ar to saistītajiem inovatīviem biznesa modeļiem un iespējamajiem 5G pārrobežu sadarbības projektiem. Reģistrācija uz forumu ir atvērta vietnē www.5Gtechritory.com.

Forumu organizē VAS “Elektroniskie sakari” sadarbībā ar Starptautisko Telekomunikāciju savienību (ITU) un ar būtisku Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras dalību, tāpēc šogad forums  norisinās zem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras izveidotā Magnetic Latvia zīmola, tā simbolizējot 5G nozares nozīmību Latvijas eksportspējas stiprināšanā. Foruma stratēģiskais partneris ir Latvijas Mobilais Telefons (LMT), savukārt, ģenerālsponsors – Rohde & Schwarz.

Foruma starptautiskie partneri – Cisco, Microsoft, Qualcomm Incorporated, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs, 5G Automobiļu asociācija (5GAA), 5G Infrastruktūras asociācija (5G IA), 5G Saistīto nozaru un automatizācijas alianse (5G-ACIA), EMEA Satelītu operatoru asociācija (ESOA), ERTICO, Eiropas Telekomunikāciju standartu institūts (ETSI), Globālā mobilo sakaru piegādātāju asociācija (GSA), Globālā bezpilota lidaparātu satiksmes vadības asociācija (GUTMA) un Lielbritānijas vēstniecība Rīgā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI