DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas Prezidijs ar Valsts prezidentu pārrunā darāmo valsts ilgtspējai un attīstībai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ernests Dinka, Saeima

Uzsākot jaunu tradīciju Valsts prezidenta un parlamenta sadarbībā, ceturtdien, 12.septembrī, Saeimas Prezidijs tikās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, lai pārrunātu turpmāko sadarbību.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ka ir vienisprātis ar Valsts prezidentu izpratnē par Saeimas deputātu augsto mandātu, ņemot vērā, ka Latvija ir parlamentāra valsts un likumdevējs ir vienīgā tautas tieši vēlētā institūcija. Vienlaikus I.Mūrniece izteica pateicību par aktīvo Valsts prezidenta darbu, iesaisti Latvijai būtisku jautājumu risināšanā un interesi par likumdošanas procesa pilnveidošanu. 

I.Mūrniece iepazīstināja Valsts prezidentu ar Saeimas darba aktualitātēm, uzsverot, ka parlamenta svarīgākais darbs rudens sesijā ir nākamā gada valsts budžeta pieņemšana, un pauda cerību, ka to izdosies paveikt līdz valsts svētkiem. Lai arī valsts budžetu veido valdība, tieši parlamentā notiek karstākās politiskās debates, un pie diskusiju galda tiek aicinātas visas iesaistītās puses.

Valsts prezidents uzsvēra, ka šodien likumdošanas procesā arvien svarīgāka kļūst analītiskā un juridiskā kapacitāte, kā arī valsts ilgtspējas mērķi, un šajā procesā nozīmīga loma varētu būt jaunai, neatkarīgai institūcijai - Valsts padomei. Tā būtu kā Satversmes tiesas spoguļattēls, kas vērtētu likumus vēl pirms to pieņemšanas – ne tikai no juridiskā viedokļa, bet arīdzan no šo likumu ilgtermiņa ietekmes uz tautsaimniecību un dažādiem sabiedriski politiskiem procesiem.

Tikšanās laikā pārrunāta arī nepieciešamība stiprināt Saeimas juridiskā un analītiskā atbalsta personāla kompetenci un kapacitāti, lai likumdevējs varētu pieņemt kvalitatīvus, labi argumentētus un faktos balstītus lēmumus.

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī tas, ka gan Saeimai, gan Valsts prezidenta institūcijai ir būtiska kopīga funkcija – valsts interešu pārstāvēšana starptautiski. Ārpolitikā ir svarīgi veikt saskaņotu darbu, lai pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā veicinātu citu valstu izpratni par aktuālajām norisēm un drošības situāciju mūsu reģionā. Labs piemērs, kas būtu veicināms un turpināms, ir ārvalstu amatpersonu iesaiste svētku un atceres pasākumu norisē Latvijā, lai caur personīgu pieredzi stāstītu mūsu valsts stāstu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.    

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI