DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. augustā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Labklājības ministre : svarīgi, lai būtu burkāns un pātaga

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 9. augustā, labklājības ministre Ramona Petraviča pulcināja uz sarunu visu piecu  Valsts sociālo aprūpes centru (VSAC) un to 26 filiāļu direktorus, lai dalītos savā pieredzē, ko guvusi plānoti un neplānoti viesojoties VSAC un runājot ar to personālu un klientiem par sadzīves apstākļiem un aktuālām problēmām.

“Augstākais novērtējums aprūpes centram ir tad, ja uz jautājumu – “Kā jūtaties?” klients man atbild: “Labāk, kā mājās!”. Šādas atbildes es esmu saņēmusi, par ko prieks. Diemžēl, nācies uzklausīt arī sūdzības kā par sadzīves, tā ēdināšanas nepilnībām no centru iedzīvotājiem un pārlieku lielu birokrātijas slodzi, kas traucē strādāt VSAC personālam,” atzīst labklājības ministre Ramona Petraviča. “Man vienmēr svarīgākais būs cilvēks, ne papīrs un birokrātija. No savas puses iespēju robežās esmu darījusi, kas iespējams – panākts algu paaugstinājums sociālajiem darbiniekiem un darīšu vēl arī turpmāk, tāpēc pretim sagaidu visaugstākās kvalitātes darbu un  aktīvu komunikāciju visos problēmu jautājumos, kas rodas ikdienas darbā, “ uz sadarbību klātesošos aicināja ministre.

Ramona Petraviča rosināja LR Labklājības ministriju sekot LR Ekonomikas ministrijas piemēram, pārmantojot “ierēdņu ēnošanas” pieredzi. Tā paredz, ka ministriju darbinieki dodas uz padotības iestādēm un vienu darba dienu pavada kopā ar tās speciālistiem – piemēram – kopā ar VSAC aprūpētāju vai sociālo darbinieku. Tā ir lieliska metode, kā tuvināt ierēdņu darbu reālajām vajadzībām ikdienas darba uzlabošanai un metodikas pilnveidošanai.

LR labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš klātesošos informēja par ministrijas iecerēm nākamajā EK plānošanas periodā.  Ir reāla iespēja pavisam tuvā nākotnē veikt VSAC digitalizāciju, kas aizvietotu papīru birokrātiju un radītu viegli pārskatāmu klientu stāvokļa novērošanu un izvērtēšanu. Lai to panāktu, jau šodien ir jāveic virkne priekšdarbu, tā apliecinot, ka esam šim procesam gatavi.

Deinstitucionalizācijas projekts paredz arī VSAC klientu skaita pakāpenisku samazināšanu. Lai to panāktu, ir nepieciešams rūpīgi sekot katra klienta veselības stāvokļa dinamikai un profesionāli strādāt pie tā, lai tos klientus, kuri gatavi iekļauties sabiedrībā, lieki neturētu institūcijā, bet iespējami drīzā laikā integrētu ārpus institūcijas – reālā ikdienas dzīvē.

Turpmāk šādas tikšanās ar VSAC un filiāļu vadītājiem plānots rīkot reizi pusgadā. Tā ir lieliska iespēja tikties kolēģiem pieredzes un domu apmaiņai, komunikācijai ar ministri un ministrijas visa līmeņa ierēdņiem.

Pašlaik VSAC atrodas 3771 pieaugušie – cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem 1. un 2. grupas invalīdi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI