DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs: Ukraina ir Latvijas prioritāte valsts attīstības sadarbības politikas īstenošanā un palīdzības sniegšanā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 16. maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā tikās ar Ukrainas premjerministra vietnieci Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Ivanu Klimpušu-Cincadzi, lai pārrunātu divpusējo politisko un ekonomisko sadarbību, Ukrainas virzību uz Eiropas Savienību (ES), Austrumu partnerības politiku, kā arī Ukrainas un NATO sadarbību.

E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Latvijai un Ukrainai ir ļoti labas politiskās attiecības un ekonomiskā sadarbība uzrāda pastāvīgi pieaugošu un pozitīvu augšupeju.

Latvijas ārlietu ministrs pauda gandarījumu par starptautiskajiem standartiem atbilstošu Ukrainas prezidenta vēlēšanu norisi, kas apliecina, ka Ukrainas tauta ir izdarījusi savu izvēli brīvā un demokrātiskā ceļā.

“Ukraina ir Latvijas prioritāra valsts attīstības sadarbības politikas īstenošanā un palīdzības sniegšanā. Latvija turpinās sniegt palīdzību un savu ekspertīzi Ukrainai reformu ieviešanā, kā arī Krievijas atbalstītās agresijas seku novēršanā. Jau pašlaik Latvija sniedz medicīnisko un psiholoģisko palīdzību konfliktā cietušajiem Ukrainas karavīriem un civiliedzīvotājiem,” akcentēja E. Rinkēvičs. 

Ministrs apliecināja Latvijas atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, vienlaikus nosodot Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā, Krimas nelegālo aneksiju un Krievijas agresīvo politiku Azovas jūrā. Ārlietu ministrs pauda nosodījumu par Krievijas lēmumu par atvieglotu pasu izsniegšanu Ukrainas pilsoņiem.

E. Rinkēvičs informēja I. Klimpušu-Cincadzi, ka Latvijas parlaments ir pievienojies Ukrainas parlamenta lēmumam un ir atzinis padomju varas īstenotās Krimas tatāru deportācijas kā genocīdu. Šāds Latvijas parlamenta solis ir īpaši svarīgs, ņemot vērā, ka cilvēktiesību situācija Krimas pussalā turpina pasliktināties.

“Mēs nosodām Krievijas lēmumu par atvieglotu Krievijas pasu izsniegšanas procedūru Doņeckas un Luhanskas iedzīvotajiem, kuri dzīvo ārpus Ukrainas valdības kontrolētajām teritorijām. Vairākkārt esam aicinājuši Krieviju atbrīvot aizturētos Ukrainas karavīrus un kuģus. Tāpat Latvija ir aicinājusi atbrīvot Krievijā turētos politiski ieslodzītos ukraiņus. Latvija konsekventi iestājās par stingru un vienotu Rietumu politiku sankciju un dialoga jautājumā ar Krieviju. Ukrainas jautājumu turpināsim uzturēt starptautiskajā darba kārtībā,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Tāpat ārlietu ministrs izteica Latvijas atbalstu Ukrainas eiroatlantiskajai integrācijai un pauda gandarījumu, ka Ukrainai ar ES un NATO ir izveidoti ļoti labi sadarbības instrumenti, lai Ukrainu tuvinātu abām organizācijām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI