DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latvijas Kara muzejā atklās foto izstādi ,,Glabātāji”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

 Piektdien, 17. maijā, plkst. 14.00 muzejā notiks svinīga izstādes ,,Glabātāji” atklāšana.

Kultūras un vēstures mantojuma saglabāšana ir viens no galvenajiem valsts pienākumiem. Un labākais veids to saglabāšanai, jo īpaši pasaules politisko krīžu laikā, ekonomisko nestabilitāšu un citu lielu pārmaiņu brīžos, neapšaubāmi ir muzeji. Latvijas Kara muzeju pastāvēšanas 103 gados ir skārušas daudzas no pieminētajām likstām, taču tas spējis saglabāt un popularizēt latviešu karavīru mantojumu. Latvijas Kara muzeja saglabātās vēstures liecības ir vislielākā dāvana Latvijas un Latvijas armijas simtgadēs.

Sadarbībā ar Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma pasniedzējiem un studentiem – topošajiem fotogrāfiem, tapusi izstāde, kurā dokumentēti muzeja darbinieki un muzeja priekšmets  - liecība par latviešu karavīru dzīvi un dienestu. Izstāde ir veltījums Latvijas armijas 100gadei, kas tiks plaši atzīmēta 2019.gada jūlijā.

Pati fotografēšana nesagādāja grūtības. Grūtākais studentiem bija uzturēt sarunu ar cilvēkiem, kuri lielu daļu no savas dzīves ir veltījuši noteiktu vēstures posmu izpētei vai vēsturisko priekšmetu saglabāšanai. Un šie cilvēki bija ļoti dažādi. Radās iespaids, ka darbinieki, kuri uz īsu mirkli   nosēdās objektīva priekšā, tika izrauti no kādas citas pasaules, pasaules, kura mums bija pavisam sveša. Bet mani pašu visvairāk pārsteidza tas, kā mainījās paši jaunieši (jaunie fotogrāfi). Viņi, saskaroties ar šiem neparastajiem muzeja darbiniekiem, kļuva mazliet līdzīgi saviem modeļiem- lēnprātīgi un nopietni.

Jo vairāk runājām ar studentiem, jo skaidrāk mēs sapratām, ka portretu sērija reflektē tās smalkās attiecības, kas pastāv starp muzeju darbinieku un vēsturisko artefaktu. Attieksme, kāda ir katram darbiniekam pret viņa izvēlēto priekšmetu, nav vārdos aprakstāma un mēģināt to aprakstīt, nozīmētu to reducēt līdz literārām klišejām. Iespējams, fotogrāfijas medijs ir vispiemērotākais instruments, ar kura palīdzību mēs varam iedziļināties šajās smalkajās attiecībās.

Reinis Fjodorovs, fotogrāfijas pedagogs, Sony Pasaules fotogrāfijas balvas laureāts

Vārdos "muzeja darbinieks" slēpjas  daudzu profesiju apvienojums. Muzeja darbinieks reizē ir pētnieks, pasniedzējs, administrators, izstāžu kurators, gids, darbaudzinātājs  un visbūtiskākais – muzeja priekšmeta glabātājs un popularizētājs.

Muzejs ir priekšmetu pasaule. Lai tajā orientētos, tev jāzina laikmeti, stili, materiāli. Tās ir iemaņas, kuras augstskolā nemāca. Par īstu muzeja cilvēku var kļūt tikai praksē.

Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija

Lielākā daļa muzeja darbinieku ir ļoti godīgi cilvēki, tie atšķiras ar savu centību.

ieraksts muzeja viesu grāmatā

Izstāde ,,Glabātāji” būs pieejama bez maksas katru dienu līdz 2019.gada 20.jūlijam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI