DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Uzņēmēju dienās Zemgalē 2019 diskutē par inovāciju nozīmi uzņēmējdarbībā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzņēmējiem un zinātniekiem jāstrādā ciešāk, lai kopā radītu inovatīvus produktus un pakalpojumus, ko eksportēt – pie šāda viedokļa Uzņēmēju dienās Zemgalē 2019, kas notiek 26. un 27.aprīlī Jelgavā, nonāca paneļdiskusijas dalībnieki biznesa foruma “Inovācijas kā process – jauns domāšanas veids, kā attīstīt biznesu un sekmīgi konkurētu” ietvaros.

Atklājot jau sestās Uzņēmēju dienas Zemgalē 2019, ko rīko Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar Jelgavas pilsētu, kā arī Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociāciju, ikviens klātesošais tika aicināts pievērst papildu uzmanību stendiem, jo uz atsevišķiem no tiem bija izvietots dzeltena norāde, ka šis uzņēmums meklē darbiniekus. Šāda pieeja tiek realizēta kopā ar Nodarbinātības Valsts aģentūru, veidojot jau ikgadējo pasākumu kā biznesa un karjeras iespēju festivālu.

Ar uzrunāt klātesošajiem uzstājās Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, sakot, ka pašreiz ir uzsākta administratīvi teritoriālā reforma, kuras galvenais mērķis ir uzņēmējdarbības attīstība, jo īpaši reģionos, tādējādi veicinot gan iekšējo konkurētspēju, gan arī padarot Latviju spēcīgāku Eiropas Savienības un pasaules mērogā. LTRK prezidents Aigars Rostovskis norādīja, ka jebkura biznesa veiksmes atslēga pašreiz ir eksports un produktivitāte, tādēļ jāmeklē veidi kā ar mazāk resursiem sasniegt labākus rezultātus. Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Butāns pauda: “Valsts pārvaldei tā pat ir jākonkurē ar citām valstīm par labāku uzņēmējdarbības vidi, vietu, kur cilvēkiem patīk dzīvot un to nav iespējams paveikt īstenojot politiku pa vecam, tāpēc ir nepieciešamas pārmaiņas, jāstrādā ir godīgi. Tieši mums ir jābūt tam labajam piemēram, tādējādi mudinot tādiem būt arī citiem.”

Biznesa forumā “Inovācijas kā process – jauns domāšanas veids, kā attīstīt biznesu un sekmīgi konkurēt” ar pirmo prezentāciju uzstājās bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš, iepazīstinot ar Latvijas ekonomikas iespējām un izaicinājumiem 2019.gadā. Viņš pauda, ka, lai arī atsevišķas nozares, tostarp būvniecība, attīstās samērā strauji, domājams, ka gada laikā ekonomika piedzīvos nelielu bremzēšanos, taču vēl arvien galvenais izaicinājums visos līmeņos ir darbaspēka nepietiekamība.

Par atbildības kultūru un četrām inovatīvām domāšanas prasmēm stāstīja organizāciju psihologs, personāla vadības konsultants un treneris Uldis Pāvus, bet pēc tam par viedo tehnoloģiju lietojumu Jelgavas pilsētā uzstājās pilsētas pašvaldības operatīvās informācijas centra vadītājs Gints Reinsons. Par mazo un vidējo uzņēmumu inovāciju iespējām uzstājās Inovāciju Tehnoloģiju centra Izpētes nodaļas vadītāja Līga Brasliņa, bet par gudrajām ēku pārvaldīšanas tehnoloģijām stāstīja “ELKO EP Baltics” vadītājs Gļebs Kiseļovs.

Paneļdiskusijā, kurā bez prezentāciju autoriem piedalījās arī LTRK prezidents Aigars Rostovskis, eksperti runāja par izglītības sistēmas kvalitāti. Tika pausts viedoklis, ka mēs nevaram gribēt jaunus un talantīgus cilvēkus, ja mēģinām viņus visus padarīt vienādus, realizējot pašreizējās izglītības prasības. Tāpat A.Rostovskis sacīja, ka nepieciešams mainīt Izglītības un zinātnes ministrijas lomu, kur tā no uzraugošas institūcijas kļūtu par konsultatīvu iestādi, veicinot daudz plašāk attīstīties privātajām iniciatīvām un biznesiem, paaugstinot visas sistēmas kvalitāti. “Izglītība pēdējos gados ir mainījusies, jo kādreiz pasniedzējs bija zināšanu nesējs, lasot no klades izpētīto, bet visa tagad informācija ir pieejama elektroniski, tādēļ šim pašam pasniedzējam jāspēj kļūt par moderatoru, kurš stāsta, kā pielietot izlasīto praksē,” sacīja A.Rostovskis.

Līdzīga diskusija bija arī par zinātnieku sadarbību ar uzņēmējiem. L.Brasliņa pauda viedokli, ka šīs divas grupas mēdz “nesatikties savā starpā”, jo runā atšķirīgās valodās. Viņasprāt būtu jāizveido tāds kā projektu vadītājs, kas varētu palīdzēt zinātniekiem radīt kaut ko tādu, kas biznesā nestu peļņu. Paneļdiskusijas eksperti arī runāja par to, kādēļ rodas inovācijas, lietojot salīdzinājumu par aukstām kājām. “Ir cilvēki, kuri paredz, ka varbūt var nosalt kājas un meklē veidus, kā to atrisināt. Citi sāk rīkoties tikai tad, ka jau kājas ir pilnīgi nosalušas. Līdzīgi ir uzņēmējdarbībā – inovācijas var rasties kā vienā, tā otrā gadījumā, bet pirmajā tās parasti notiek plānveidīgāk, paredzot problēmas iepriekš un meklējot risinājumus laikus,” sacīja A.Rostovskis.

Otro biznesa foruma daļu moderēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Jelgavas biznesa inkubatora vadītājs Ņikita Kazakevičs. Ar ekspertiem tika diskutēts par praktiskām inovācijām un pārmaiņu vadību jeb uzņēmēju pieredzi ieviešot tehnoloģijas, lai piedāvātu tirgū unikālus un vēl nebijušus produktus.

“Uzņēmēju dienas Zemgalē 2019” ir jau sestais šāds ikgadējs pasākums. Sadarbības partneri: Zemgales Olimpiskais centrs, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde “Kultūra” un Banka Citadele. Informatīvais atbalstītājs “Kurzemes Radio”. LTRK rīko uzņēmēju dienas katru gadu visos Latvijas reģionos – Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI