DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. martā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Apstiprinātas pilsētas vizuālās identitātes vadlīnijas (zīmola grāmata) un jaunais Jēkabpils pilsētas logotips

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

28.aprīļa domes sēdē apstiprinātas jaunizstrādātās Jēkabpils pilsētas korporatīvā stila un vizuālās identitātes vadlīnijas (jeb zīmola grāmata), kā arī šo vadlīniju ietvaros tapušais jaunais pilsētas logotips. 

Vēl pērn domes pieņemtajā vidēja termiņa Jēkabpils pilsētas publiskā tēla veidošanas koncepcijā bija noteikts, ka kopējā pilsētas publiskā tēla viens no svarīgākajiem nosacījumiem ir vienots pilsētas vizuālais veidols, kas padarītu pilsētas simbolus un Jēkabpils vārdu atpazīstamāku visā valstī, būtībā izveidojot vienotu Jēkabpils zīmolu. Tādēļ šobrīd ir noslēgts darbs pie korporatīvā stila izveides un pilsētas vizuālās identitātes vadlīnijām, kuras nozares speciālistu vidū tiek saukta vienkāršāk – par zīmola grāmatu, kas parāda Jēkabpils pilsētai raksturīgo vizuālo simbolu, grafisko elementu un svarīgāko attīstības virzienu vizualizācijas. Stila grāmatā ietverti gan pilsētas oficiālie simboli (karogs un ģerbonis) un to lietojums, stilizācijas un pielietojuma virzieni, gan jaunizstrādāts pilsētas mākslinieciskais logotips un tā lietojums, gan vienotā vizuālajā veidolā iekļautas arī pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības un galvenās pašvaldības pārziņā esošās nozares – sociālā sfēra, izglītība, kultūra, tūrisms u.t.t. Stila grāmata paredz arī vienotu pilsētas simbolu lietošanas instrukciju un pielietojuma veidus.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis par jauno pilsētas logo:“Logotips ir saglabājis iedzīvotāju jau akceptētos pilsētu raksturojošos siluetus – klosteri, pili un Daugavas simbolus, taču šajā pilsētas zīmē ir kāda ļoti būtiska atšķirība: visi trīs simboli ir savienoti ar vienojošo un, pats svarīgākais, atvērto pilsētas attīstības līniju. Varam droši teikt, ka mūsu pilsētai tagad ir vienota vizuālā identitāte un varam nostāties līdzās citām lielajām pilsētām mūsu valstī. Un, kas pats būtiskākais, mūsu jaunais vizuālais tēls izceļas pārējo pilsētu simbolu vidū, demonstrējot, ka Jēkabpils ir atvērta idejām, attīstībai un pozitīvai virzībai, jo Jēkabpils ir labo pārmaiņu pilsēta!” 

Lūk, ieskats JĒKABPILS ZĪMOLA GRĀMATAS aprakstā:

PILSĒTAS STĀSTS
Mūsu pilsēta ir labākā. Mūsu pilsēta ir vieta, kur mēs dzīvojam, strādājam, baudām dzīvi. Mūsu pilsēta ir tā, ar ko mēs lepojamies un kuru mēs gribam parādīt arī citiem - kā modernu un uz attīstību vērstu, kā tādu, kur vienā dzīves rītā apvienojas vēsture, kultūra, izglītība un iespējas. Iespējas dzīvot, strādāt un attīstīties - gan pilsētai, gan mums pašiem.
Jēkabpils zīmola grāmata ir palīgs. Palīgs jēkabpiliešiem un palīgs Jēkabpils viesiem. Palīgs visiem, kas grib saskatīt, ieraudzīt un izjust Jēkabpili kā vienotu veselumu. Zīmola grāmata ir pilsētas vizuālais attēls. Tā noskaņo mūs uz viena - Jēkabpils - viļņa. Ar pietāti pret pilsētas tradīcijām, ar izpratni par pilsētas tēlu un vīziju, ar domu par nākotnes perspektīvām.
Jēkabpils zīmola grāmata ir rokasgrāmata visiem, kam svarīga mūsu pilsēta un kam svarīgi to parādīt. Parādīt mūsdienīgās līnijās, krāsās un noskaņās. Zīmola grāmatas galvenais uzdevums ir radīt vienotu telpu, vīziju un ideju par pilsētas vakardienu, šodienu un nākotni. Radīt modernu estētiku pilsētas vizuālajā tēlā, iezīmēt akcentus un parādīt vienotu pilsētas veidolu. Modernu, bet ar cieņu pret pilsētas bagāto vēsturi.
Mēs gribam, lai tie, kurus uzrunājam, mūs saprastu. Saprastu galveno - Jēkabpils ir lieliska pilsēta!

KAS IR ZĪMOLA GRĀMATA?
Mēs esam pilsēta, par kuru gribam pastāstīt tēlu valodā. IEDVESMA, SIMBOLI, VĀRDI, STĀSTS, VĒSTURE UN VĒRTĪBAS ir atslēgas punkti Jēkabpils zīmola grāmatas izveidē. Mēs esam pilsēta, kurai ir daudz, ko stāstīt savējiem un tiem, kas pie mums atbraukuši. Zīmola grāmata un vienots vizuālais veidols nosaka pamatu mūsu stāstam, kuru stāstīt.

IEDVESMA
Jēkabpils: viena pilsēta - divi krasti
Jēkabpils ir unikāla pilsēta, jo tās vēsturi, tradīcijas un pilsētas likteņa līkločus veidojušas divas pilsētas daļas abos likteņupes Daugavas krastos. Daugava bijusi kā robežšķirtne starp vēstu¬riski nozīmīgām pilsētas daļām, taču šobrīd Daugavas tilti vieno labo krastu - vēsturisko Krustpili - un kreiso krastu - vēsturisko Jēkabpili. Gluži kā Eiropas pērle Budapešta, kas sākotnēji bijusi kā divu atšķirīgu varu un kultūru robeža ar divām pilsētām Donavas pretējos krastos, arī Jēkabpils savā vēsturē piedzīvojusi divu pilsētu laikus, taču šobrīd attīstības ceļš ir vienots un vienojošs. Zīmola grāmata, veidojot jauno pilsētas identitāti, ir saglabājusi abu krastu simbolus: Krustpils pils un Jēkabpils pareizticīgo klostera atpazīstamos siluetus, taču Daugavas plūstošā līnija vieno, nevis šķir un sadala pilsētu divās daļās. Vēstures plūdums ir radījis VIENU LIELISKU PILSĒTU Daugavas krastos.

ATSLĒGAS VĀRDI
Vēsture. Daugava. Pilsēta. Radošais gars.
Pilsētas mākslinieciskais logotips ir atvērta vienojoša līnija ar krā¬su pāreju, attēlojot trīs Jēkabpils galvenos simbolus - Jēkabpils un Krustpils atpazīstamus siluetus un vienojošo elementu - simbolisku Daugavas viļņu attēlojumu. Pilsētas mākslinieciskais logotips simbolizē Jēkabpils ģeogrāfisko atrašanās vietu un vēsturiskās attīstības likumsakarības.

logotipa_stila_gramata.pdf

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI