DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Notiks diskusija par Latvijas pensiju sistēmas ilgtspēju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 8. aprīlī, plkst. 14.00-16.00 Latvijas Bankā notiks ekspertu saruna "Pensiju sistēma Latvijā – vai bumba ar laika degli?".

Ekspertu sarunā ar nozares speciālistiem tiks analizētas Latvijas pensiju sistēmas perspektīvas un spriests par risinājumiem, kā šodienas trīsdesmitgadniekiem nodrošināt pietiekamus ienākumus vecumdienās.

Diskusijā tiks meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Vai pensiju sistēmas finansiālā ilgtspēja nozīmē pārtikušas vecumdienas pensionāriem?
  • Kādi faktori noteiks pensiju apjomu nākotnē?
  • Kādas ir Latvijas pensionāru izredzes salīdzinājumā ar citu Eiropas Savienības valstu senioru iespējām?
  • Kā nodrošināt Latvijas pensiju sistēmas sociālo ilgtspēju?
  • Kādi ir iespējamie risinājumi, lai nākotnes pensionāriem nodrošinātu pietiekamus ienākumus?

Ekspertu sarunas sākumā Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Tkačevs raksturos Latvijas pensiju sistēmu un tās nākotnes perspektīvas, kā arī iepazīstinās ar prognozi, uz cik lielu pensiju var cerēt pašreizējie trīsdesmitgadnieki.

Pēc tam Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste vadīs ekspertu diskusiju par to, kādi risinājumi iespējami un kādi – sabiedrībai pieņemami, lai nākotnes pensionāriem nodrošinātu pietiekamus ienākumus. Diskusijas dalībnieki – Oļegs Tkačevs, Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks, Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālās drošības un nodokļu eksperts Pēteris Leiškalns, Finanšu nozares asociācijas Finanšu instrumentu tirgus un ieguldījumu pakalpojumu komitejas līdzpriekšsēdētāja, AAS "SEB Dzīvības apdrošināšana" valdes priekšsēdētāja Kristīne Lomanovska.

Latvijā ieviestā triju līmeņu pensiju sistēma tiek uzskatīta par finansiāli ilgtspējīgu, ja vērtē valsts budžeta spēju segt izdevumus pensijām. Taču tikpat svarīgs jautājums ir sociālā ilgtspēja – vai esošā pensiju sistēma spēs nodrošināt pienācīgu dzīves līmeni tiem, kuri pensionēsies pēc 30–40 gadiem?

Jau pašlaik pensijas apjoms ir samērā neliels, un Latvijā darba ienākumu aizstājamības līmenis pensijas vecumā ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā. Aprēķini rāda, ka piešķirtās vecuma pensijas apmērs procentos no vidējās algas nākotnē samazināsies. Pensijas relatīvajai vērtībai vēl sarūkot, sabiedrība varētu pārstāt samierināties ar pensionāru zemajiem ienākumiem un pieprasīt politikas pārmaiņas. Tāpēc arī teorētiski aprēķinātā pensiju sistēmas finansiālā ilgtspēja varētu tikt apdraudēta, tādējādi nepieciešamas reformas.

Mediji aicināti klātienē apmeklēt ekspertu sarunu "Pensiju sistēma Latvijā – vai bumba ar laika degli?", kas notiks 8. aprīlī plkst. 14.00–16.00 Latvijas Bankas Zelta zālē K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā. Tiešraide – vietnē makroekonomika.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI