DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Animācijas īsfilmā skaidro jauno pedagogu izglītības sistēmu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai skaidrotu pārmaiņas pedagogu izglītības sistēmā, tapusi animācijas īsfilma “Ceļā uz skolotāja profesiju!”, kura ilustrē divas iespējas, kā iegūt pedagoga kvalifikāciju. Savukārt Latvijas Universitātē pašreiz top piecas jaunas studiju programmas pedagogiem, kuru aprobācija sāksies 2020. gada rudenī.

“Jaunā pedagogu izglītības sistēma balstīta sabiedrībai svarīgās vērtībās un atbilst jaunajam mācību saturam. Tā integrē pedagogu izglītību ar pētniecību, padara to elastīgāku, spējīgu ātri reaģēt un skolotāju pielāgoties darba tirgus prasībām un tehnoloģiju attīstībai,” skaidro Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece augstākās izglītības jomā Dace Jansone.

Izglītības un zinātnes ministrijas iesniegtie priekšlikumi konceptuāli jaunas pedagogu izglītības sistēmas veidošanai Latvijā valdībā tika apstiprināti 2018. gada 9. janvārī. Savukārt 2018. gada rudenī Latvijas Universitātē sadarbībā ar partneraugstskolām - Daugavpils Universitāti, Liepājas Universitāti, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju - uzsāktas Eiropas Sociālā fonda projekta "Latvijas Universitātes inovatīvas, pētniecībā balstītas studiju virziena "Izglītība, pedagoģija un sports" studiju programmas” (Nr. 8.2.1.0/18/I/004) aktivitātes - jaunu pedagoģijas programmu izstrādes īstenošana.

Latvijas Universitātes vadībā pašreiz tiek izstrādātas piecas studiju programmas, kuru aprobācija sāksies 2020. gada rudenī, bet akreditācija plānota 2022. gadā.  Kā skaidro Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas zinātņu fakultātes dekāne Malgožata Raščevska: “Pašreiz top pamatstudiju skolotāju profesionālā programma, kurā varēs studēt dažādu priekšmetu skolotāji, kā arī vēl divas izglītības zinātņu maģistra studiju programmas: pirmā - “Inovatīvas izglītības tehnoloģijas un dizains” un otra programma, kur varēs iegūt papildu dziļākas zināšanas vairākos moduļos: pedagoģijas, izglītības vadībā, cilvēku uzvedībā, iekļaujošā izglītībā un skolotāju profesionālās kompetences pilnveides jomā. Top arī 2. līmeņa profesionālā studiju programma ar pedagogu izglītības iegūšanu gada laikā. Cits risinājums būs Latvijas Universitātes doktora studiju programmai, kas turpmāk būs kopīga četru augstskolu studiju programma, kur katra augstskola piedāvās pētniecību noteiktā specializācijas jomā.”

Pamatinformācija par pārmaiņām ar redzējumu par mūsdienīgu skolotāju un skolu pieejama tiešsaistes vietnē www.superskolotajs.lv, savukārt aktualitātes tiek publicētas sociālo tīklu vietnes FACEBOOK lapā “Superskolotājs” (@superskolotajiem).

Animācijas īsfilma tapusi pēc Izglītības un zinātnes ministrijas ierosmes.

Animācijas īsfilma “Ceļā uz skolotāja profesiju!” pieejama šeit: https://www.youtube.com/watch?v=y9cIuPh4fLo&feature=youtu.be.

Jaunās pedagogu izglītības sistēmas shēma pieejama šeit: https://failiem.lv/u/gqxr4u5t.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI