DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Iedzīvotāju idejas pārrunā Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāji

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Briselē notikušajā Eiropadomes diskusijā valstu un valdību vadītāji uzsvēra, ka iedzīvotāju dialogi, kuri šogad noritēja visā Eiropas Savienībā, bija laba iespēja iesaistīt Eiropas Savienības sabiedrības viedokļu apmaiņā par turpmāko Eiropas attīstību. Šodienas Eiropadomes pieņemtie secinājumi paredz, ka pilsoņu bažas un idejas tiks ņemtas vērā nākamā gada 9.maija Sibiu (Rumānijā) neformālā Eiropadomē, diskutējot par ES stratēģisko dienaskārtību 2019.-2024.gadam.

Pēc Francijas prezidenta E.Makrona iniciatīvas visā Eiropas Savienībā šī gada vasarā un rudenī notika vairāk nekā 1700 pasākumi, kuru mērķis bija noskaidrot iedzīvotāju domas par Eiropas nākotni. Apkopojot visu dalībvalstu iesniegtos diskusiju kopsavilkumus, ir sagatavots kopīgs ziņojums, kurā parādītas Eiropas Savienības iedzīvotāju dialogos novērotās bažas un cerības.

Diskusiju laikā dalībvalstīs visbiežāk minētas šādas tēmas: drošība, kas ietver gan robežu aizsardzību, gan nelegālās migrācijas ierobežošanu un terorisma apkarošanu; dzīves līmeņa izlīdzināšanās un konkurētspēja, uzsverot Vienotā tirgus nozīmi un nepieciešamību attīstīt digitālo jomu; vide un ilgtspējīga attīstība; labklājība un visiem vienādas iespējas; globālā ietekme, kur uzvērta nepieciešamība pēc vienotas nostājas; vērtības un dažādība, kas ietver gan vēlmi pēc kopīgas Eiropas identitātes, gan ņemt vērā nacionālās atšķirības.

Latvijā projektu “Dialogs ar Latvijas iedzīvotājiem par Eiropas nākotni” īstenoja Ārlietu ministrija sadarbībā ar nevalstisko organizāciju – biedrību “Latvijas Pilsoniskā alianse” un citām nevalstiskajām organizācijām, domnīcu “Providus”, sabiedrības iniciatīvu platformu - portālu “ManaBalss.lv” un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Kopumā 23 diskusijās klātienē savu viedokli par Eiropas nākotnes modeli pauda vairāk nekā 800 Latvijas iedzīvotāju, bet platformā Manaeiropa.manabalss.lv priekšlikumus izteica 721 interesents. Latvijas iedzīvotāju viedokļu apkopojums parāda, ka Latvijā tiešām augstu vērtē tās iespējas, kuras šobrīd piedāvā atrašanās Eiropas Savienībā, kā arī uzskata, ka šīs Eiropas Savienības pilsoņu brīvības ir nākotnē vēl vairāk jāstiprina un jāpadziļina. Galvenās bažas saistītas ar to, ka Eiropas Savienība varētu izjukt populisma un/vai sabiedrības apātijas dēļ. Cilvēki uzskata, ka Eiropā pietrūkst taisnīguma un vienlīdzības, kā arī drošības. Tika izteiktas arī bažas, vai ES spēj atrast pareizos risinājumus mūsdienu pasaules izaicinājumiem.

Latvijas ziņojums: https://www.mfa.gov.lv/images/-relizes/Pilsonu_konsultaciju_zinojums_LV.pdf

ES kopīgais ziņojums: http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14535-2018-INIT/lv/pdf.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI