DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. novembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Edgars Rinkēvičs ar Tukuma novada domes priekšsēdētāju atklāj pieminekli pirmajam Latvijas ārlietu ministram Z.A. Meierovicam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 15. novembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs kopā ar Tukuma novada domes priekšsēdētāju Ēriku Lukmanu, klātesot Z.A. Meierovica vedeklai Ingrīdai Meierovicai, Latvijā akreditētajiem ārvalstu vēstniekiem, bijušajam Latvijas ārlietu ministram Georgam Andrejevam un dzejniecei, Tukuma novada goda pilsonei Mārai Zālītei, tukumniekiem un pilsētas viesiem, svinīgi atklāja pirmajam Latvijas ārlietu ministram Zigfrīdam Annam Meierovicam (1887-1925) veltītu pieminekli Tukuma vecpilsētā.

E. Rinkēvičs, uzrunājot klātesošos svinīgā pasākuma viesus, novērtēja Z.A. Meierovica pašaizliedzīgo darbu Latvijas labā, ko varēja paveikt tikai īsts savas valsts patriots un izcils diplomāts. Ministrs uzsvēra Latvijas pirmā diplomātiskā pārstāvja ārvalstīs un Latvijas diplomātiskā un konsulārā dienesta izveidotāja ieguldījuma nozīmi ikviena Latvijas iedzīvotāja dzīvē arī mūsdienās.

Šodien, īsu brīdi pirms Latvijas Republikas proklamēšanas dienas, E. Rinkēvičs atzina: Jau pavisam drīz, 18. novembrī, svinēsim Latvijas valsts dibināšanas simto gadadienu. Novēlu ikvienam apzināties un saprast, kāda vērtība mums ir dota – mūsu valsts. Šajā laikā ir īpaši nozīmīgi atcerēties un godināt tos, bez kuriem Latvija un mūsu ārpolitikas centienu īstenošana nebūtu iedomājami.” Ministrs uzsvēra, ka Zigfrīds Anna Meierovics sapni par Latvijas valsti padarīja par īstenību. Pirmā Latvijas ārlietu ministra neatlaidīgie un mērķtiecīgie pūliņi panākt mūsu valsts starptautisko atzīšanu, uzņemšanu Tautu Savienībā un Baltijas valstu savienības noslēgšanu ir pelnījuši vislielāko atzinību. Neatkarīga, demokrātiska un starptautiski atzīta valsts ir vērtība, par kuru pateicamies.

Z.A. Meierovica piemiņas vietai Tukumā ir simboliska nozīme. Tā atrodas pašā Tukuma vecpilsētā, netālu no Brīvības laukuma un skolas, kurā mācījās izcilais valstsvīrs.

Atklāt piemiņas vietu Z.A. Meierovicam Latvijas valsts simtgades gadā iecerēja Tukuma novada dome. Ārlietu ministrija kopš pieminekļa izveides pirmsākumiem ir atbalstījusi šo iniciatīvu, lai godinātu Z.A. Meierovica veikumu Latvijas valsts labā.

Pieminekļa autori ir tēlnieki Zane un Matīss Kalniņi, laukuma arhitekte – Liene Līce.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI