DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
1
1

Tiesa uzliek pienākumu Latvijas Televīzijai nodrošināt Latvijas Reģionu Apvienības premjera amata kandidāta dalību šī vakara debatēs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 2018.gada 5.oktobrī, Administratīvā rajona tiesa apmierināja politisko partiju apvienības “Latvijas Reģionu Apvienība” pagaidu aizsardzības lūgumu un uzlika VSIA “Latvijas Televīzija” pienākumu nodrošināt pieteicējas premjera amata kandidāta dalību LTV1 premjera amata kandidātu debatēs, kas notiks 2018.gada 5.oktobrī plkst.21.20.

Politisko partiju apvienība “Latvijas Reģionu Apvienība” vērsās tiesā ar mērķi panākt tās premjera amata kandidāta iekļaušanu LTV1 premjera amata kandidātu debatēs, jo VSIA “Latvijas Televīzija” noteica, ka debatēs piedalīsies tikai to politisko spēku premjera amata kandidāti, kas saskaņā ar SIA “Pētījumu centrs SKDS” aptauju par 2018.gada jūliju ir pārsnieguši 2% reitinga robežu.

Tiesa pasludināja saīsināto lēmumu, tomēr, ievērojot situācijas nozīmīgumu, izklāstīja būtiskākos motīvus, kas ir par pamatu lūguma apmierināšanai.

Tiesa pirmšķietami atzina, ka VSIA “Latvijas Televīzija” ir rīcības brīvība noteikt priekšvēlēšanu raidījumu norises kārtību un sadalīt raidlaiku starp politiskajām partijām. Tas nozīmē, ka katrai politiskajai partijai piešķiramais raidlaiks var būt atšķirīgs, ievērojot tās nozīmīgumu un aktualitāti vēlētāju vidū.

VSIA “Latvijas Televīzija” kā kritēriju ir izvēlējusies tieši politisko partiju aktualitāti un nozīmīgumu vēlētāju vidū. Tiesa atzīst izvēlēto kritēriju par pieļaujamu. Vienlaikus VSIA “Latvijas Televīzija” šo kritēriju ir piemērojusi nepareizi, tādējādi pieļaujot rīcības brīvības izmantošanas kļūdu. VSIA “Latvijas Televīzija” arī noslēdzošajam debašu ciklam ir ņēmusi vērā 2018.gada jūlija datus, kas objektīvi neatspoguļo aktuālo situāciju šobrīd. VSIA “Latvijas Televīzija”, izstrādājot rīcības plānu priekšvēlēšanu raidījumiem, bija jārēķinās, ka situācija var mainīties, un jāparedz iespēja ņemt vērā aktuālos datus. Ja VSIA “Latvijas Televīzija” mērķis ir informēt vēlētājus par aktuālajām un politiski nozīmīgākajām partijām, tad jūlija datu izmantošana šobrīd šo mērķi vairs nesasniedz. Pieteicēja saskaņā ar datiem par augustu un septembri atbilst VSIA “Latvijas Televīzija” izstrādātajam kritērijam.

Tiesa noteica, ka lēmums izpildāms nekavējoties.

Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no pilna lēmuma sastādīšanas dienas. Pilns lēmums tiks sastādīts 2018.gada 19.oktobrī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI