DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs aicina Baltkrieviju izmantot Latvijas ostu priekšrocības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 19. jūlijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju (Vladimir Makei), kurš Latvijā ieradās darba vizītē. Tikšanās laikā ministri apsprieda Latvijas un Baltkrievijas divpusējo attiecību jautājumu loku, tostarp sadarbību ekonomikas, transporta un tranzīta, pārrobežu sadarbības, izglītības, zinātnes, kultūras un citās jomās. Puses arī pārrunāja Eiropas Savienības (ES) – Baltkrievijas attiecību aktualitātes un reģionālos jautājumus.

E.Rinkēvičs pauda gandarījumu par Latvijas-Baltkrievijas labajām kaimiņattiecībām un aktīvo sadarbību dažādās jomās, ko raksturo aktīvs politiskais dialogs un vizīšu apmaiņa. Ministri pauda gandarījumu, ka šā gada 6. septembrī Rīgā ir plānota 13. Latvijas un Baltkrievijas starpvadību komisijas sēde. “Baltkrievija ir nozīmīga kaimiņvalsts, tādēļ esam ieinteresēti šādu attiecību dinamiku uzturēt. Baltkrievija ir arī ļoti svarīga Latvijas ekonomiskās sadarbības partnervalsts un lielākais Latvijas ārējās tirdzniecības partneris starp Austrumu partnerības valstīm. Priecē Latvijas premjerministra vizīte Minskā šī gada februārī, kurā tikta panākta vienošanās par Latvijas un Baltkrievijas valdību kopīga rīcības plāna izveidi. Starpvaldību komisija rudenī jau varēs izvērtēt līdz šim paveikto,” sacīja E.Rinkēvičs.

E.Rinkēvičs vērsa uzmanību uz Latvijas ostu atvērtību Baltkrievijas uzņēmējiem un aicināja veidot savu biznesu Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī. “Lai paaugstinātu tranzīta koridora efektivitāti, Latvija ir uzsākusi dzelzceļa tīkla elektrifikācijas projekta īstenošanu Austrumu-Rietumu tranzīta koridorā. Aicinu Baltkrievijas pusi izskatīt iespēju veikt dzelzceļa elektrifikāciju arī Baltkrievijas teritorijā,” uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Latvijas ārlietu ministrs apliecināja, ka Austrumu partnerība ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm, tādēļ šis formāts ir jāsaglabā kā vienota platforma ES sadarbībai ar partnervalstīm, tostarp Baltkrieviju. “Austrumu partnerības reģions ir svarīgs gan no politiskā, gan no drošības viedokļa. Ceru, ka drīzumā tiks panākta vienošanās arī par Eiropas Savienības un Baltkrievijas Partnerības Prioritātēm. Minētā dokumenta parakstīšana ļautu Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecības attīstīt daudz straujāk,” pauda E.Rinkēvičs.

Tāpat ministrs akcentēja, ka moratorija noteikšana nāvessodam būtu īpaši nozīmīgs solis, kas lielā mērā uzlabotu tālākās ES-Baltkrievijas attiecības.

Ministri arī pārrunāja iespējamo Baltkrievijas Republikas prezidenta Aleksandra Lukašenko vizīti Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI