DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Z. Kalniņa-Lukaševica: Eiropas Savienību sagaida ļoti intensīvs darba posms

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 10. jūlijā Eiropas Savienības mājā norisinājās Austrijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē prioritāšu prezentācijas pasākums, kurā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica iepazīstināja ar Latvijas redzējumu par tuvāko sešu mēnešu prioritārajiem jautājumiem ES darbā.

“Austrijas prezidentūras laikā paralēli notiks vairāki būtiski procesi - Brexit sarunas, diskusijas par ES nākotni un par ES daudzgadu budžetu. Priekšā ir ļoti intensīvs darba posms. Mūsu darbam ir jātiek virzītam, lai stiprinātu un aizsargātu Eiropas vērtības, pastiprinātu kohēziju ES ietvaros jeb sociālekonomiskās situācijas izlīdzināšanos un stiprinātu drošību Eiropā. Ļoti būtiski ir saglabāt divus svarīgus principus - vienotību un konverģenci,” sacīja parlamentārā sekretāre.

Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka “Austrijas prezidentūras laikā Latvija plāno pievērst īpašu uzmanību sarunām par ES daudzgadu budžetu 2021. – 2027. gadam. Eiropas Komisijas 2018.gada maijā piedāvātais ES daudzgadu budžeta projekts Latvijai nav pieņemams. Mums ir svarīgi, lai konverģence būtu viena no galvenajām budžeta prioritātēm, t.i. kohēzijas līdzekļu sadalē tiktu nodrošināts uzsvars uz reģioniem, kas vēl atpaliek no ES vidējā IKP, un Kopējā lauksaimniecības politikā tiktu izlīdzinātas tiešmaksājumu atšķirības.”

Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka Austrijas prezidentūras laikā plānots panākt vienošanos par Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES līgumu un deklarāciju par ES un Apvienotās Karalistes nākotnes attiecību ietvaru. Kontekstā ar sagatavojamo deklarāciju par nākotnes attiecību ietvaru, Latvija iestāsies, lai tā atspoguļotu nepieciešamību ES un Apvienotās Karalistes ciešai sadarbībai Latvijai būtiskos jautājumos – tirdzniecība, ekonomiskā sadarbība, iekšlietas un tieslietas, kā arī aizsardzība, drošība un ārlietas.

Tāpat tuvāko sešu mēnešu laikā uzmanības centrā būs ES Vienotā tirgus attīstība, drošība un aizsardzība, kā arī Enerģētikas savienības izveide. Latvija aktīvi strādās, lai veicinātu Digitālā vienotā tirgus attīstību, kā arī uzturēs darba kārtībā Austrumu partnerības politiku, lai veicinātu dažādo reformu īstenošanu ES Austrumu partnerības valstīs.

Parlamentārā sekretāre norādīja: “Latvija novērtē, ka Austrijas prezidentūrā turpināsies ES drošības un aizsardzības sadarbības attīstīšana. Ir jāturpina Pastāvīgās strukturētās sadarbības īstenošana. Latvijai īpaši svarīga ir militārās mobilitātes sekmēšana ES teritorijā, tādēļ sagaidām tālāko virzību šajā jomā, kur ir būtiska cieša koordinācija ar NATO. Tāpat ir jāsekmē noturība cīņā pret hibrīdajiem draudiem, tostarp sadarbojoties ar NATO un īstenojot jau definētos ES–NATO sadarbības priekšlikumus šajā jomā.”

Z.Kalniņa-Lukaševica pateicās Bulgārijas prezidentūrai par paveikto darbu, kā arī pauda pārliecību, ka neatkarīgi no izaicinājumiem, ar kuriem Eiropas Savienībai nākas saskarties, dalībvalstis arī turpmāk centīsies un spēs rast risinājumus kopīgi.

Informācijai:

Austrija prezidentūru Eiropas Savienības Padomē uzsāka 1. jūlijā, un tā ilgs līdz 31. decembrim.

Bulgārijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē bija no šā gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI