DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
2
2

Reto slimību koordinācijas centrs organizē atbalsta grupas Šarko-Marī-Tūta pacientiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sākot ar 2018.gada 7.augustu, Reto slimību koordinācijas centrs uzsāks psiholoģiskā atbalsta grupu organizēšanu pacientiem ar Šarko-Marī-Tūta slimību. Šīs ieceres mērķis ir radīt pacientiem iespēju satikties, pārrunāt aktuālos ikdienas jautājumus un dalīties savās domās, tādējādi apmainoties ar noderīgu informāciju un sniedzot savstarpēju emocionālu atbalstu.

Šarko-Marī-Tūta (Charcot-Marie-Tooth) slimība jeb iedzimta sensori-motora demielinizējoša aksionāla polineiropātija ir izplatīta visā pasaulē, un tā vienādi skar kā vīriešus, tā arī sievietes. Visbiežāk slimība sāk izpausties bērnībā vai pusaudžu vecumā. Parasti slimība nemazina dzīves ilgumu, tomēr ietekmē tās kvalitāti: pacientiem ir tirpšanas sajūta, jušanas traucējumi, sāpes rokās un kājās ar progresējošu muskuļu vājumu. Slimība progresē ļoti lēni un izraisa muskuļu izdilšanu, kas rada grūtības staigāt, kustēties, noturēt stāju un līdzsvaru. Sliktā stāja un neērtā staigāšana rada pacientam sāpes. Vēlākos posmos var būt vajadzīgas arī staigāšanas palīgierīces.

“Lai mazinātu Šarko-Marī-Tūta slimības ietekmi uz pacientu dzīvi, ir būtiski saņemt un sniegt atbalstu, celt pārliecību par saviem spēkiem un stiprināt iekšējos resursus. Psihologa vadībā atbalsta grupas dalībnieki mēģinās saprast un atrast, kas palīdz pārvarēt grūtos brīžus, dod spēku un sniedz prieku dzīvē. Centīsimies radīt sajūtu pacientiem, ka viņi nav vieni - mēs atbalstīsim viens otru un dalīsimies savā pieredzē, ” stāsta Reto slimību koordinācijas centra psiholoģe Kristīne Ķiece.

Atbalsta grupas tikšanās notiks Reto slimību koordinācijas centrā, Rīgā, Vienības gatvē 45, Ģenētikas mājā, katra mēneša pirmajā otrdienā plkst.11:00-12:30. Šī gada nodarbību datumi: 7.08.2018., 4.09.2018., 2.10.2018., 6.11.2018., 4.12.2018. Grupu vadīs klīniskā psiholoģe Kristīne Ķiece.

Lai pieteiktos, aicinām pacientus zvanīt Reto slimību koordinācijas centra klientu apkalpošanas speciālistam uz tālruni: 67514618,  katru darba dienu 8:00-16:00.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI