DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija pievienojas globālajai iniciatīvai “Aicinājums rīkoties”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija ir pievienojusies globālajai iniciatīvai “Aicinājums rīkoties, lai ārkārtas situācijās aizsargātu pret vardarbību, kas saistīta ar dzimumu” jeb “Aicinājums rīkoties” (“Call to Action on Protection from Gender-Based Violence (GBV) in Emergencies”). Aicinājumu pievienoties iniciatīvai izteica Eiropas Civilās aizsardzības un humānās palīdzības operāciju ģenerāldirektorāta ģenerāldirektore Monika Pariata (Monique Pariat) tikšanās laikā ar Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāri Zandu Kalniņu-Lukaševicu šogad februārī.

Parlamentārā sekretāre skaidro, ka, pievienojoties iniciatīvai, Latvija apņemas apmācīt un informēt ārkārtas situāciju novēršanā un humānās palīdzības sniegšanā iesaistīto personālu par vardarbības novēršanu, kas saistīta ar dzimumu, kā arī integrēt šos jautājumus apmācību materiālos.

“Aicinājums rīkoties” ir globāla iniciatīva, kuru 2013. gadā uzsāka Lielbritānija un Zviedrija ar nodomu fundamentāli mainīt to, kā ar dzimumu saistītai vardarbībai tiek pievērsta uzmanība humanitārajās krīzēs. Iniciatīvas mērķis ir veicināt, lai humānās palīdzības sniegšanā visās krīzes stadijās tiktu ņemti vērā un mazināti ar dzimumu saistītās vardarbības riski, īpaši pret sievietēm un meitenēm, un tiktu nodrošināta palīdzība tiem, kas pakļauti šādai vardarbībai. Iniciatīva ir viens no instrumentiem ANO Ilgtspējīgas attīstības 3. mērķa (laba veselība) un 5. mērķa (dzimumu līdztiesība) sasniegšanā. 

Iniciatīva apvieno 72 dalībniekus: valstis (tostarp 15 Eiropas Savienības dalībvalstis), donorus, starptautiskas organizācijas un pilsoniskās sabiedrības organizācijas. Jūnija beigās Latvija pirmo reizi piedalīsies iniciatīvas partneru sanāksmē.

2017. gada jūnijā Eiropas Savienība pārņēma līderību iniciatīvā un kļuva par ceturto iniciatīvas līderi pēc Lielbritānijas, ASV un Zviedrijas. Viena gada līderības laikā Eiropas Savienība fokusējās uz izpratnes stiprināšanu un iniciatīvas “Aicinājums rīkoties” vadlīniju izpildi. Iniciatīvai bija veltīta arī augsta līmeņa paneļdiskusija Eiropas Attīstības dienu ietvaros, kas norisinājās šī gada 5. un 6. jūnijā Briselē.

Paneļdiskusiju iespējams noskatīties Eiropas Komisijas Starptautiskās sadarbības un attīstības ģenerāldirektorāta (DG DEVCO) Youtube vietnē: https://www.youtube.com/watch?v=mv41HoMlxAI

Vairāk par iniciatīvu mājaslapā: www.calltoactiongbv.com

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI