DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Tiesa noraida pieteikumu lietā par bērnu uzņemšanu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 2018. gada 25. maijā Administratīvā rajona tiesa noraidīja vairāku privātpersonu pieteikumu lietā, kas ierosināta par pienākuma uzlikšanu Ikšķiles novada domei uzņemt bērnus pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē 2017./2018. mācību gadā.

Tiesa, tulkojot pašvaldības izstrādātos saistošos noteikumus, secināja, ka konkrētajā pašvaldībā bērni pirmsskolas izglītības iestādē tiek uzņemti rindas kārtībā, ievērojot pirmsskolas izglītības iestādē noteiktās vecuma grupas. Bērnu uzņemšana pirmsskolas izglītības iestādē ir atkarīga ne tikai no iesnieguma iesniegšanas secības, bet arī no pirmsskolas izglītības iestādē pieejamā grupu skaita un lieluma katrā no vecumiem.

Tiesa secināja, ka pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē uzņemto bērnu skaits pa vecuma grupām būtiski neatšķiras no iepriekšējiem gadiem. Bērni līdz trīs gadu vecumam uzņemti lielākā skaitā kā pārējās vecuma grupās, jo iestādes telpas un to iekārtojums ir funkcionāli piemērots šai vecuma grupai. Arī piecgadīgo uzņemto bērnu skaits ir lielāks, bet tas izskaidrojams ar obligāto sagatavošanu pamatizglītības apguvei.

Tiesa atzina, ka iestāde rīkojās tiesiski, nosakot grupu skaitu pa vecumiem. Uzņemamo bērnu skaits pa vecuma grupām pirmsskolas izglītības iestādē noteikts, ņemot vērā pirmsskolas izglītības iestādes kapacitāti un funkcionalitāti. Šādi bērnu grupu veidošanas kritēriji ir saprātīgi, tie arī atbilst spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam.

Tiesa pārbaudīja arī to, vai pieteicēju vecuma grupā bērnu uzņemšana pirmsskolas izglītības iestādē noritēja atbilstoši bērnu reģistrēšanas secībai rindā un tiesību normās paredzētajām uzņemšanas priekšrocībām. Kopumā tiesa konstatēja, ka  bērnu uzņemšana pieteicēju vecuma grupā 2017./2018. mācību gadā notika, ievērojot tiesību normās noteikto kārtību. Vienlaikus tiesa atzina par nepamatotu to, kā pašvaldība vienā no gadījumiem piemēroja priekšrocību tikt uzņemtam pirmsskolas izglītības iestādē, ja tajā jau mācās māsa vai brālis. Tiesa norādīja, ka priekšrocība tikt uzņemtam ārpus kārtas piemērojama tad, ja māsa vai brālis mācīsies pirmsskolas izglītības iestādē tajā mācību gadā, kurā uzsāks mācības jaunākais no bērniem. Tomēr lietas faktisko apstākļu dēļ, šī iestādes kļūda konkrētās lietas izskatīšanas rezultātu nemainīja.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI