DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. februārī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Uzzini, kā tika iemūžināta Valmieras pirmā panorāma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Sveicot Igauniju valsts simtgadē, 28.martā plkst.18.30 Valmieras Tūrisma informācijas centra (Rīgas ielā 10) Ceļotāju stāstu vakarā Valmieras muzeja vēsturniece Ingrīda Zīriņa stāstīs par diviem brāļiem – fotogrāfiem Hansu un Jānu Kristiniem – no Igaunijas, kuri uzsāka profesionālās gaitas 19.gs.beigās pie tā laika populāra Valmieras fotogrāfa Jākoba Jobso Līvenstrēma Pārgaujā.

Neliels ieskats šī vakara īpašajos stāstos. 1858. gadā Valmieras apriņķī ierodas viens no jaunās mākslas aroda celmlaužiem Karls Amandus Borhardts no Cēsīm. Sabijis šeit vien gadu, peļņas nolūkos atver darbnīciņu kaimiņpilsētā Limbažos. Pēc viņa aizbraukšanas vēl ilgi nācās iztikt bez vietējā fotogrāfa. Pilsētniekiem un tuvējo pagastu zemniekiem savus amata pakalpojumus piedāvāja ceļojošie fotogrāfi. Savukārt 1878. gada 3. maija "Baltijas Vēstnesī" par fotodarbnīcas atvēršanu Valmierā sludināja viens no pirmajiem igauņu fotogrāfiem, skolotājs un rakstnieks Jākobs Jobso Līvenstrēms. Darba apjomam pieaugot, steidzīgi nācās lūkot pēc palīgiem, šim nolūkam ataicinot radiniekus – brāļus Kristinus no Tērbatas (tagadējās Tartu pilsētas). Tā nu apriņķa pilsēta kļuva par abu brāļu mājām no 1880. līdz 1889. gadam. "Viens no minētajiem trim vīriem kļuva par pirmo Valmieras panorāmas iemūžinātāju 1880. gada rudenī. Kurš? To uzzināsi Ceļotāju stāstu vakarā.

Dalība stāstu vakarā ir bez maksas. Aicinām interesentus pieteikties savlaicīgi, rakstot e-pastu tic@valmiera.lv, ierodoties Valmieras Tūrisma informācijas centrā vai zvanot pa tālruni 26332213, 64207177.

Nākamais Ceļotāju stāstu vakars notiks maija sākumā. Tas būs īpaši veltīts velo – kino festivālam "Kino pedālis", kas notiks no 11. līdz 12.maijam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI