DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. decembrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

LU studenti izcīna ceļazīmi uz pasaules programmēšanas sacensību finālu Ķīnā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Svētdien, 3. decembrī, Sanktpēterburgā, Krievijā, norisinājās Ziemeļeirāzijas reģionālais pusfināls, kurā ceļazīmi uz pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību ACM ICPC finālu ieguva Latvijas Universitātes (LU) studentu komanda – Datorikas fakultātes maģistrantūras 1. kursa students Nikita Larka, bakalaura programmas 4. kursa students Vladislavs Kļevickis un Fizikas un matemātikas fakultātes 2. kursa students Kristaps Čivkulis. Pusfinālā komanda 274 komandu konkurencē ieguva 7. vietu, kas līdz šim ir visu laiku augstākais Latvijas Universitātes sasniegums pusfinālos. Fināls notiks Ķīnas galvaspilsētā Pekinā 2018. gada aprīlī un no Ziemeļeirāzijas reģiona tajā piedalīsies 16 komandas.

Komandas treneris, Datorikas fakultātes dekāns profesors Guntis Arnicāns par sacensībām stāsta: "Šī pusfināla emocijas bija tādā līmenī, kā tas bija 2011. gadā, kad pēc 13 neveiksmīgiem gadiem mums pirmo reizi izdevās iekļūt pasaules finālā. Toreiz bija milzīgs prieks, ka beidzot tas ir izdevies, šogad savukārt prieks bija par to, ka abas mūsu komandas uzrādīja lieliskus rezultātus – ja finālā nebūtu iekļuvusi komanda "LU2", ar esošo rezultātu komanda "LU1" dotos uz Pekinu. Līdz šim LU komandu vidū tik sīva konkurence par iekļūšanu finālā nekad nav bijusi. Daudzu universitāšu pārstāvji un sacensību organizatori nāca mūs apsveikt ar panākumiem, mūsu komandu panākumi bija viens no lielākajiem šī gada sacensību pārsteigumiem.

Pēdējos gados mūsu reģiona pusfinālam tiek izdalītas 14-17 vietas fināla sacensībām. Pirms sacensībām izvērtēju mūsu komandu iespējas – abas komandas ir līdzvērtīgas. Prognozēju, ka veiksmīga starta gadījumā universitāšu vērtējumā abas komandas var sasniegt apmēram 15.-20. vietu. Tas nozīmēja – ir reāla iespēja cīnīties par finālu.

Uzskatu, ka paveicās arī ar uzdevumu komplektu. Organizatori uzskatīja to par grūtu, jo tam bija nepieciešamas dziļākas matemātikas zināšanas, nekā parasti. Tas mūsu "LU2" komandai nāca par labu. Protams, ka rezultātu noteica smagais darbs daudzu gadu garumā, braucot uz treniņnometnēm, startējot gan individuālās, gan komandu sacensībās ikdienā. Pēdējā mēnesī komanda trenējās īpaši cītīgi, otra komanda bija arī treniņnometnē.

Veiksmīgs starts izdevās arī citām mūsu ceturtdaļfināla komandām – Baltkrievijai, Igaunijai, Lietuvai. Uz finālu tika arī Tartu Universitāte, Viļņas Universitāte un Baltkrievijas Valsts universitāte. Neoficiālajā "kaimiņu" vērtējumā "LU2" komanda izrādījās spēcīgākā."

"Esam ļoti pārsteigti un gandarīti par 7. vietu, nebijām gaidījuši, ka iekļūsim desmitniekā. Pēdējā stundā negaidīti izdevās pareizi iesniegt divu uzdevumu risinājumus, kopvērtējumā atrisinājām 8 uzdevumus. Mums noteikti palīdzēja cītīgs darbs un treniņi – pēdējās nedēļās trenējāmies 3 reizes nedēļā pa 5 stundām. Noderēja arī iepriekšējos gados apmeklētās treniņnometnes un visi treniņi, kuros piedalījāmies," atzīst "LU2" komandas dalībnieks, 4. kursa students Vladislavs Kļevickis.

Latvijas Universitātes komanda "LU1" – Datorikas fakultātes 3. kursa students, 2017. gada finālists, Pēteris Pakalns, 1. kursa students Aleksandrs Zajakins un Fizikas un matemātikas fakultātes 1. kursa students Ingus Jānis Pretkalniņš - pusfinālā, atrisinot 6 uzdevumus, ierindojās 27. vietā.

LU studentus sacensībām sagatavo profesors Guntis Arnicāns, pētnieks Jevgēnijs Vihrovs un viespētnieks no Kazaņas Federālās universitātes Kamils Hadijevs. Šogad papildus treniņiem pirms sacensībām ir ieviestas arī sporta programmēšanas nodarbības, kurās zināšanas gūst gan abu spēcīgāko komandu dalībnieki, gan citi studenti.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības (ACM ICPC) ir senākās un prestižākās akadēmiskās programmēšanas sacensības pasaulē. Sacensības izveidoja pasaules lielākā izglītības un zinātnes kopiena datorikā - ACM (Association for Computing Machinery). Kopiena vieno mācībspēkus, pētniekus, profesionāļus un studentus, lai rosinātu diskusijas, dalītos ar pētījumiem un pieņemtu jomas izaicinājumus.

Sacensības norisinās jau 42. gadu, un tajās piedalījās vairāk par 46 tūkstošiem dalībnieku, kas pārstāv gandrīz 3 tūkstošus universitātes no vairāk nekā 100 valstīm. Sacensību ceturtdaļfināli un pusfināli norisinās reģionos visos apdzīvotajos kontinentos, savukārt uz fināla sacensībām dodas ap 100 pasaules spēcīgākās komandas.

Latvija pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību ACM ICPC finālā tiks pārstāvēta jau ceturto reizi, vislabāko rezultātu uzrādot 2012. gadā, iegūstot dalīto 18. vietu, savukārt pērn LU komanda finālā ieguva 20. vietu. Latvijas Universitāte līdz šim ir vienīgā augstskola, kas sacensībās pārstāv Latviju.

LU studentu komandu dalību sacensībās atbalsta: AS "Exigen Services Latvia", SIA "Datakom", VISMA grupas uzņēmumi Latvijā, Latvijas Goda konsuls Ilinoisas štatā Roberts Blumbergs un Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis. Ziedojumu administrē Latvijas Universitātes Fonds.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI